Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υποστράτηγος Άχμεντ αλ Μισμάρι, κάλεσε όλες τις χώρες, που πλοία και αεροσκάφη τους πλησιάζουν τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Λιβύης, να συντονίζονται με τη Γενική Διοίκηση του LNA, του στρατού της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«…η Γενική Διοίκηση καλεί όλες τις χώρες των οποίων τα πλοία ή τα αεροσκάφη πλησιάζουν τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο της Λιβύης να προ-συντονιστούν με τον στρατό για να αποφύγουν τη σύγκρουση μαζί τους», έγραψε στο λογαριασμό του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι διαπιστώσεις του ΟΗΕ για την Λιβύη
απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μετατροπής της σύγκρουσης στη χώρα, από εμφύλιο σε έναν περιφερειακό πόλεμο, που επιβεβαιώνει τους φόβους του λαού της Λιβύης ότι η μοίρα τους θα πέσει στα χέρια εξωτερικών παικτών.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι η Ουίλιαμς δήλωσε κατά την επίσκεψή της στο Λονδίνο το Σάββατο πως “Οι Λιβύοι αισθάνονται εξαντλημένοι και φοβισμένοι. Αν και έχουν κουραστεί από τον πόλεμο και αποζητούν την ειρήνη, φοβούνται ότι το να αποφασίσουν τον τερματισμό του πολέμου δεν είναι στα χέρια τους”.
Επίσης και η αμερικανική διπλωματία τόνισε ότι ο λαός της Λιβύης επιδιώκει να σταματήσει τις μάχες και να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική διευθέτηση, προειδοποιώντας εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα καταστραφεί.
“Με έναν μεγάλο αριθμό εξωτερικών παικτών που έχουν τις δικές τους ατζέντες, ο κίνδυνος εσφαλμένης κρίσης και το ξέσπασμα περιφερειακών συγκρούσεων είναι υψηλός … Αυτό που συμβαίνει τώρα αντιπροσωπεύει μια μάχη μεταξύ εξωτερικών αντιπάλων όσο και έναν εμφύλιο πόλεμο στον οποίο οι Λιβυκοί χάνουν την κυριαρχία τους.”
Η απεσταλμένη τόνισε ότι είναι” εξαιρετικά δύσκολο να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, όσο συνεχίζεται ένας «πόλεμος μεσολάβησης» μεταξύ των ξένων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει ανεπαρκείς προσπάθειες για την αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη.”
Όπως αναφέρουν πολλές πηγές η Τουρκία είναι η βασική χώρα που “σπάει” απροκάλυπτα το εμπάργκο όπλων για να βοηθήσει την πλευρά του Σάρατζ. Επιπλέον μεταφέρει και χιλιάδες τούρκους στρατιώτες, μισθοφόρους και τζιχαντιστές από τη Συρία στα Λιβυηκά εδάφη.
Η Ουίλιαμς επιβεβαίωσε ότι εργάζεται επιμελώς για να εξασφαλίσει μια νέα ανακωχή και να δημιουργήσει μια αποστρατικοποιημένη ζώνη στο κέντρο της χώρας, χωρίζοντας τις δυνάμεις της κυβέρνησης Al-Wefaq και του «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» κοντά στην πόλη της Σύρτης, εκτός από την απομάκρυνση όλων των ξένων μαχητών σύμφωνα με ένα προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα πριν αποχωρήσουν τον Οκτώβριο.
Η θέση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη παραμένει κενή μετά την παραίτηση του Γκάσαν Σαλάμα τον περασμένο Μάρτιο.