Συνθήκες νέας ανάφλεξης δημιουργούνται ταχύτατα στην Συρία, αλλά με τελείως διαφορετική σύνθεση των στρατοπέδων: Οι ΗΠΑ, μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν ξεκίνησαν φρενήρεις αποστολές όπλων και, το κυριότερο, στρατευμάτων στην ανατολική Συρία, με αποτέλεσμα η Ρωσία και η Τουρκία να προχωρήσουν σε κοινές (!) ασκήσεις προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να μην επεκταθεί ανατολικότερα από τα σημεία που διατηρεί τον έλεγχο στην Συρία κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, τα οποία βέβαια έχουν τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές.
Έτσι οι ΗΠΑ σε μία πρωτοφανή αερογέφυρα μετέφεραν από το Ιράκ ένα Τάγμα ειδικών δυνάμεων στην περιοχή Χέσεκι, ενώ μεταφέρουν ακόμα και με αλεξίπτωτα, τεράστιες ποσότητες εφοδίων στη βάση του Σεντάντι, όλα στην Ανατολική και βορειοανατολική Συρία.
Την ίδια στιγμή 59 οχήματα αποτελούμενα από 2 ξεχωριστές αυτοκινητοπομπές των ΗΠΑ πέρασαν στη Συρία από το Ιράκ. Οι Αμερικανοί παραδίδουν όπλα και στην κουρδική κουρδική οργάνωση DSG/YPG που είχε υποστεί μεγάλα πλήγματα από την τουρκική εισβολή και την ήττα στην περιοχή της Αφρίν, ενώ έστειλαν και μία αυτοκινητοπομπή στην περιοχή Καμισλί.
Οι κινήσεις αυτές ανησυχούν και τους δύο άλλους «μεγάλους» παίκτες της Συρία: Την Ρωσία και την Τουρκία.
Πριν λίγες ώρες, ο εκπρόσωπος της διοίκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Συρία ανακοίνωση μεγάλη κοινή άσκηση με τις ρωσικές δυνάμεις: «Είναι σημαντικό για εμάς να επιτύχουμε μια καλύτερη συντονισμένη συνεργασία με την Ρωσία και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε στο πρακτορείο Tass.
Και συνέχισε λέγοντας: «Η κοινή μας άσκηση έχει ως στόχο να ενισχυθούν οι κοινές μας περιπολίες. Στις 8 Ιανουαρίου, ο ρωσικός και ο τουρκικός Στρατός διεξήγαγαν την πρώτη κοινή περιπολία το 2021 στην επαρχία αλ Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας». Όλως τυχαίως πολύ κοντά στις αμερικανικές δυνάμεις.
Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με τη νέα επιχείρηση «Πυρσός Ειρήνης» της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, όπου έχει συμμαχήσει και αυτή με την σειρά της με τους εκεί Κούρδους.
Το ερώτημα είναι τι ακριβώς επιδιώκει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αν θεωρούν ότι μπορούν να επιστρέψουν στην Συρία, αυτό θα είναι casus belli όχι μόνο για την Ρωσία, αλλά και για τη Τουρκία, λόγω Κούρδων. Το ερώτημα είναι ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη και σε ότι αφορά την Ελλάδα στο μέτωπο του Αιγαίου.
Γιατί μια σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας στην Συρία δεν θα μείνει μόνο εκεί ή για να το πούμε διαφορετικά, οι ΗΠΑ δεν θα θελήσουν να συγκρουστούν με τη Τουρκία σε όλα τα μέτωπα.