ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Α.Μπλίνκεν: «Μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Ισραήλ έφτασε η ώρα της εκεχειρίας και των ομήρων»

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν πλήρως την ισραηλινή κατοχή στη Γάζα

Α.Μπλίνκεν: «Μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Ισραήλ έφτασε η ώρα της εκεχειρίας και των ομήρων»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν έκανε σήμερα έκκληση στο Ισραήλ να επωφεληθεί από εξόντωση του ηγέτη της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ και να καταλήξει σε μια μακροπρόθεση διευθέτηση στη σύγκρουση.

«Τώρα ήρθε η ώρα να μετατραπούν οι επιτυχίες αυτές σε μια στρατηγικής σημασίας επιτυχία με διάρκεια. Και στην πραγματικότητα δύο πράγματα έχουν απομείνει για να γίνουν: να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους και να τερματιστεί ο πόλεμος με μια συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από το Ισραήλ για το Ριάντ, την επόμενη στάση της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ σημείωσε πρόοδο στο θέμα της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλα απαιτούνται περισσότερα και θα πρέπει να συνεχιστεί η πρόσβαση.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν πλήρως την ισραηλινή κατοχή στη Γάζα και εργάζονται προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης ξεκάθαρων συμφωνιών για τη διακυβέρνηση και την ασφάλειά της.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι σημαντικό το Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν της 1ης Οκτωβρίου με τρόπο που να μη δημιουργεί περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ σημείωσε ότι είχε συνομιλίες με οικογένειες ομήρων σχετικά με την αναγκαιότητα να διευκρινιστεί αν η Χαμάς προτίθεται να προχωρήσει σε συμφωνία.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν σήμερα δύο ρουκέτες προερχόμενες από τον Λίβανο, οι οποίες ενεργοποίησαν τις σειρήνες αεροπορικού συναγερμού στο Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε ο στρατός, την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκεπτόταν την πόλη.

Ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την επίσκεψη του Μπλίνκεν έφυγαν από την τραπεζαρία του ξενοδοχείου όπου διαμένουν και έσπευσαν στα υπόγεια καταφύγια του κτιρίου μαζί με άλλους ενοίκους του ξενοδοχείου και το προσωπικό του όταν ήχησαν οι σειρήνες.

Η κατάρριψη των ρουκετών πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την αναχαίτιση από τις ισραηλινές δυνάμεις δύο drones τα οποία εξαπολύθηκαν από ανατολικά με στόχο την παραθαλάσσια πόλη Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον στρατό.

Δεν υπήρξαν άμεσα πληροφορίες για τραυματισμούς και στις δύο επιθέσεις, με drone και ρουκέτες.

Η οργάνωση Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ διαβεβαίωσε ότι σήμερα επιτέθηκε δύο φορές στην Εϊλάτ με drones. Η φιλοϊρανική ένοπλη οργάνωση υποστήριξε ότι έπληξε «ζωτικούς» στόχους.

Ο Μπλίνκεν έφθασε χθες στο Ισραήλ για συναντήσεις με Ισραηλινούς ηγέτες, στον πρώτο σταθμό μιας ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με σκοπό την αναβίωση των συνομιλιών για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το 11ο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, πραγματοποιείται καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει την εκστρατεία του στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς και στον Λίβανο εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο Μπλίνκεν είχε συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και άλλους αξιωματούχους στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στη Μέση Ανατολή που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και περιλαμβάνει επίσης την Ιορδανία και το Κατάρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν μέχρι τώρα να επιφέρουν ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, που διαρκεί ένα χρόνο, και να αποτρέψουν την επέκτασή του στη σύγκρουση ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ που έχει ενταθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από έναν χρόνο με ανταλλαγές πυρών κυρίως στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.