Ο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι τόνισε σήμερα πως το Ισραήλ δεν επιθυμεί την κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς εξακολουθεί να διαφεύγει τις προσπάθειες για την επίτευξή της.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος συμμετέχει με άλλους Άραβες ηγέτες σε σύνοδο κορυφής στη Μανάμα, πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, όπου διεξάγονται συζητήσεις με στόχο την εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε πως το Ισραήλ συνεχίζει απτόητο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα και χρησιμοποιεί το μεθοριακό πέρασμα της πόλης από την παλαιστινιακή πλευρά του, προκειμένου να «σφίξει την πολιορκία του θύλακα».

«Διαπιστώσαμε πως το Ισραήλ εξακολουθεί να αποφεύγει τις ευθύνες του και να διαφεύγει τις προσπάθειες που ασκούνται για την επίτευξη εκεχειρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σίσι  και πρόσθεσε πως «εκείνοι που νομίζουν πως οι λύσεις ασφαλείας και οι στρατιωτικές λύσεις μπορούν να διασφαλίσουν συμφέροντα ή να επιτύχουν ασφάλεια, απατώνται».

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χαμάντ Μπιν Ισά αλ Χαλίφα, ζήτησε να διεξαχθεί «διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή, ενώπιον των Αράβων ηγετών που συγκεντρώθηκαν στη συγκεκριμένη χώρα του Κόλπου για τη σύνοδο κορυφής .

Το Μπαχρέιν ζητεί, επίσης, να «υποστηριχθεί η αναγνώριση πλήρους κράτους της Παλαιστίνης και η εισδοχή του στα Ηνωμένα Έθνη», σύμφωνα με σχετική δήλωση του ηγέτη του Μπαχρέιν κατά την έναρξη της 33ης συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Μανάμα.

Προσκληθείς στη σύνοδο κορυφής, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκτίμησε πως ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και περισσότερους από επτά μήνες, είναι «μια ανοικτή πληγή που απειλεί να μολύνει όλη την περιοχή», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» και «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

«Κάθε επίθεση στη Ράφα είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε, ενόσω το Ισραήλ απειλεί να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στην συγκεκριμένη πόλη στη Γάζα, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλα σημεία του θύλακα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι προχθές, Τρίτη 14/5, το Ισραήλ δήλωσε πως επαφίεται στην Αίγυπτο το εάν θα ανοίξει και πάλι το πέρασμα της Ράφας, ώστε να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, οδηγώντας το Κάιρο να μιλήσει για «απεγνωσμένες προσπάθειες» να μετατοπιστεί η ευθύνη για το -από μέρους των Ισραηλινών- μπλοκάρισμα της βοήθειας.