Φωτογραφία Ρώσου στρατιώτη δείχνει αμερικανικά τεθωρακισμένα MRAP σε κατάσταση διάλυσης μετά από πυρά της Wagner στο Μπάκχμουτ.

Ο Ρώσος στρατιώτης βρίσκεται μπροστά σε δύο κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα οχήματα MRAP που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, τα οποία χειρίζονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Εντυπωσιάζει πραγματικά η κατάστασή του, με δεδομένο ότι η θωράκισή τους είναι εξαιρετικά βαριά, ειδικά στο πάτωμα όπου υπάρχει αντιναρκική προστασία επιπέδου “5”.

Τα ο­χή­ματα κα­τη­γο­ρί­ας MRAP (Mine Resistant – Ambush Protected) εί­ναι η πιο πρό­σφα­τη ε­ξέ­λι­ξη θω­ρα­κι­σμέ­νων τρο­χο­φό­ρων ο­χη­μά­των, τα ο­ποί­α χρη­σι­μοποι­ή­θη­καν σε μια πο­λε­μι­κή σύρ­ρα­ξη. Μά­λι­στα, τα ο­χή­μα­τα αυ­τής της κα­τη­γο­ρίας, κα­τά κά­ποιο τρό­πο, «γεν­νή­θη­καν» α­πό τα δι­δάγ­μα­τα των πρό­σφα­των ε­πι­χει­ρή­σε­ων.

Ο­ρι­σμός – Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά

Τι ση­μαί­νει ό­μως ο ό­ρος MRAP; Εί­ναι στην αγ­γλι­κή γλώσ­σα, τα αρ­χι­κά των λέ­ξε­ων «αν­θε­κτι­κά σε νάρ­κες» (Mine Resistant) και «προ­στα­τευό­με­να α­πό ε­νέ­δρες» (Ambush Protected). Τα ο­χή­μα­τα αυ­τής της κα­τη­γο­ρί­ας εί­ναι τρο­χο­φό­ρα θω­ρα­κι­σμέ­να ο­χή­μα­τα, τα ο­ποί­α με­τα­φέ­ρουν προ­σω­πι­κό και το προ­στα­τεύ­ουν ου­σια­στι­κά από συ­νη­θι­σμέ­νες αλ­λά και α­σύμ­με­τρες α­πει­λές.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό των ο­χη­μά­των αυ­τών εί­ναι η σχε­δί­α­ση της κα­μπί­νας τους, που έ­χει μορ­φή-σχή­μα σε διά­τα­ξη «V», πράγ­μα που βο­η­θά την ε­κτό­νω­ση των α­ε­ρί­ων που προ­κα­λού­νται από την έ­κρη­ξη κά­ποιας πο­σό­τη­τας ε­κρη­κτι­κής ύ­λης (που υ­πάρ­χει σε μια νάρ­κη ή σε έ­να Αυ­το­σχέ­διο Ε­κρη­κτι­κό Μη­χα­νι­σμό) ε­κα­τέ­ρωθεν του σκά­φους.

Έ­τσι, δεν προ­κα­λεί­ται ου­σια­στι­κά βυ­σματω­ση, ε­νώ υ­πάρ­χει ταυ­τό­χρο­νη «διά­χυ­ση» του ω­στι­κού κύ­μα­τος και κα­τά συ­νέ­πεια μη διά­τρη­ση του υ­ψη­λού ε­πί­πε­δου θώ­ρα­κα του σκά­φους και φυ­σι­κά μη πρό­κλη­ση α­πω­λειών στο ε­πι­βαί­νων προ­σω­πι­κό.

Τα ο­χή­μα­τα αυ­τά δια­βαθ­μί­ζο­νται σε τρεις κα­τη­γο­ρί­ες. Η κα­τη­γοριο­ποί­η­ση αυ­τή ε­ξαρ­τά­ται α­πό τη χρη­σι­μο­ποί­η­σή τους και φυ­σι­κά α­πό τη διαμόρ­φω­ση του χώ­ρου με­τα­φο­ράς ε­πι­βα­τών. Πο­λύ συ­νο­πτι­κά, οι τρεις αυ­τές κα­τηγο­ρί­ες και η α­ντί­στοι­χη χρη­σι­μο­ποί­η­σή τους εί­ναι οι ε­ξής:

α. Κα­τη­γο­ρί­α 1: (MRUV – MINE RESISTANT UTILITY VEHICLE): ο­χή­μα­τα βά­ρους μέ­χρι 7 τό­νους, και με δυ­να­τό­τη­τα με­τα­φο­ράς έ­ως 6 α­τό­μων, προ­ο­ρι­σμέ­να για ε­πι­χει­ρή­σεις σε α­στι­κό πε­ρι­βάλ­λον και με­τα­φο­ρά στρα­τευμά­των.

β. Κα­τη­γο­ρί­α 2: (JERRV – JOINT EOD RAPID RESPONSE VEHICLE): ο­χή­μα­τα βά­ρους 19 τό­νων, με δυνα­τό­τη­τα με­τα­φο­ράς έ­ως 11 α­τό­μων και προ­ο­ρι­σμέ­να για α­πο­στο­λές συ­νο­δεί­ας φα­λαγ­γών, με­τα­φο­ρά προ­σω­πι­κού, χρή­ση α­πό ο­μά­δες Μηχα­νι­κού Μά­χης, ο­μά­δες Ε­Ε­ΚΕΜ (EOD) και δια­κο­μι­δών α­πω­λειών υ­γεί­ας.

γ. Κα­τη­γο­ρί­α 3: (DEDICATED MINE/IED CLEARING FUNCTION): ο­χή­μα­τα βά­ρους 22,5 τό­νων, με δυ­να­τό­τη­τα με­τα­φο­ράς έ­ως 13 α­τό­μων και, προ­ο­ρι­σμέ­να α­πο­κλει­στι­κά για χρή­ση ως ό­χη­μα ο­μάδων Ε­Ε­ΚΕΜ (EOD).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">