Φωτογραφία Ρώσου στρατιώτη δείχνει αμερικανικά τεθωρακισμένα MRAP σε κατάσταση διάλυσης μετά από πυρά της Wagner στο Μπάκχμουτ.
Ο Ρώσος στρατιώτης βρίσκεται μπροστά σε δύο κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα οχήματα MRAP που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, τα οποία χειρίζονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Εντυπωσιάζει πραγματικά η κατάστασή του, με δεδομένο ότι η θωράκισή τους είναι εξαιρετικά βαριά, ειδικά στο πάτωμα όπου υπάρχει αντιναρκική προστασία επιπέδου “5”.
Russian spetsnaz serviceman posing in front of two damaged and abandoned US-supplied MaxxPro MRAP vehicles that were operated by the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/E48loM018u
— Status-6 (Military & Conflict News) (@Archer83Able) February 5, 2023
Τα οχήματα κατηγορίας MRAP (Mine Resistant – Ambush Protected) είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη θωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε μια πολεμική σύρραξη. Μάλιστα, τα οχήματα αυτής της κατηγορίας, κατά κάποιο τρόπο, «γεννήθηκαν» από τα διδάγματα των πρόσφατων επιχειρήσεων.
Ορισμός – Χαρακτηριστικά
Τι σημαίνει όμως ο όρος MRAP; Είναι στην αγγλική γλώσσα, τα αρχικά των λέξεων «ανθεκτικά σε νάρκες» (Mine Resistant) και «προστατευόμενα από ενέδρες» (Ambush Protected). Τα οχήματα αυτής της κατηγορίας είναι τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα, τα οποία μεταφέρουν προσωπικό και το προστατεύουν ουσιαστικά από συνηθισμένες αλλά και ασύμμετρες απειλές.
Χαρακτηριστικό των οχημάτων αυτών είναι η σχεδίαση της καμπίνας τους, που έχει μορφή-σχήμα σε διάταξη «V», πράγμα που βοηθά την εκτόνωση των αερίων που προκαλούνται από την έκρηξη κάποιας ποσότητας εκρηκτικής ύλης (που υπάρχει σε μια νάρκη ή σε ένα Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό) εκατέρωθεν του σκάφους.
Έτσι, δεν προκαλείται ουσιαστικά βυσματωση, ενώ υπάρχει ταυτόχρονη «διάχυση» του ωστικού κύματος και κατά συνέπεια μη διάτρηση του υψηλού επίπεδου θώρακα του σκάφους και φυσικά μη πρόκληση απωλειών στο επιβαίνων προσωπικό.
Τα οχήματα αυτά διαβαθμίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η κατηγοριοποίηση αυτή εξαρτάται από τη χρησιμοποίησή τους και φυσικά από τη διαμόρφωση του χώρου μεταφοράς επιβατών. Πολύ συνοπτικά, οι τρεις αυτές κατηγορίες και η αντίστοιχη χρησιμοποίησή τους είναι οι εξής:
α. Κατηγορία 1: (MRUV – MINE RESISTANT UTILITY VEHICLE): οχήματα βάρους μέχρι 7 τόνους, και με δυνατότητα μεταφοράς έως 6 ατόμων, προορισμένα για επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον και μεταφορά στρατευμάτων.
β. Κατηγορία 2: (JERRV – JOINT EOD RAPID RESPONSE VEHICLE): οχήματα βάρους 19 τόνων, με δυνατότητα μεταφοράς έως 11 ατόμων και προορισμένα για αποστολές συνοδείας φαλαγγών, μεταφορά προσωπικού, χρήση από ομάδες Μηχανικού Μάχης, ομάδες ΕΕΚΕΜ (EOD) και διακομιδών απωλειών υγείας.
γ. Κατηγορία 3: (DEDICATED MINE/IED CLEARING FUNCTION): οχήματα βάρους 22,5 τόνων, με δυνατότητα μεταφοράς έως 13 ατόμων και, προορισμένα αποκλειστικά για χρήση ως όχημα ομάδων ΕΕΚΕΜ (EOD).