Οι δυτικές κοινωνίες, σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, επιθυμούν το τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ειδικότερα, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την επιστροφή του Ν.Τραμπ στον Λευκό Οίκο, πλειοψηφίες ή σχεδόν πλειοψηφίες σε όλες τις χώρες εκτός από μία θεωρούσαν πιθανό ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα διακόψει τη στήριξη προς την Ουκρανία: 62% των Γερμανών, 60% των Ισπανών, 56% των Βρετανών, 52% των Γάλλων και 48% των Ιταλών.
Δημοσκόπηση έδειξε ότι η προθυμία υποστήριξης της Ουκρανίας μέχρι να νικήσει παρέμεινε υψηλή στη Σουηδία (50%) και τη Δανία (40%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (36%) ωστόσο, τα ποσοστά καταγράφουν πτώση σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ήταν 57%, 51% και 50% αντίστοιχα.
Το 50% των Αμερικανών θέλει το άμεσο τέλος του πολέμου
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να κερδίσει πίσω τα εδάφη που έχασε στον πόλεμο με τη Ρωσία, ακόμη και σε μια παρατεταμένη σύγκρουση (48%), ή να προσπαθήσουν να επιτύχουν ένα γρήγορο τέλος της σύγκρουσης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα ανακτήσει όλα τα εδάφη της (50%). Αυτό σηματοδοτεί μια μετατόπιση από προηγούμενες μετρήσεις, όταν η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστήριζε έναν αγώνα για την «νίκη έως το τέλος».
Την ίδια περίοδο, τα ποσοστά που δήλωσαν ότι προτιμούν να επικρατήσει ειρήνη με διαπραγματεύσεις εκτινάχθηκαν στο 55% από 45% στην Ιταλία, στο 46% (38%) στην Ισπανία, στο 43% (35%) στη Γαλλία και στο 45% (38%) στη Γερμανία, συνοδευόμενα από αντίστοιχες μειώσεις στην υποστήριξη στην Ουκρανία μέχρι να νικήσει.
Όσον αφορά συγκεκριμένα μέτρα, όπως η αύξηση των κυρώσεων, η αποστολή περισσότερων όπλων, η αποστολή περισσότερων στρατευμάτων για την υποστήριξη των μελών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ή ο συντονισμός αεροπορικών επιδρομών κατά ρωσικών στόχων στην Ουκρανία, η υποστήριξη ήταν χαμηλότερη από ό,τι προηγουμένως.
Οι προτιμήσεις των κομμάτων για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο συνεχίζουν να διαφέρουν έντονα, με τους Ρεπουμπλικάνους να προτιμούν σε μεγάλο βαθμό ένα γρήγορο τέλος και εμφανίζονται λιγότερο υποστηρικτικοί στην Ουκρανία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.