Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας, Πιστόριους, ελέγχει τη διαθεσιμότητα των γερμανικών αρμάτων μάχης. Η Welt ανέλυσε τα τρέχοντα στοιχεία για τα Leopard στη Γερμανία και την Ευρώπη. Αποδεικνύεται ότι ένας συνασπισμός αρμάτων μάχης για την Ουκρανία είναι γεμάτος παγίδες.
Ο Ουκρανός πρέσβης Ολέκσι Μακέγιεφ ήθελε πραγματικά να προχωρήσει διπλωματικά. “Αντιμετωπίζω τα πράγματα άμεσα“, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Welt. “Αλλά αυτό συμβαίνει πάντα σε μια συζήτηση εμπιστοσύνης και δεν γίνεται μέσω των μέσων ενημέρωσης”. Αυτό έγινε πριν από περίπου ένα μήνα.
Ωστόσο, μετά το πρόσφατο “όχι” της γερμανικής κυβέρνησης στην προμήθεια στην Ουκρανία αρμάτων μάχης Leopard 2, ακόμη και ο Μακέγιεφ φαίνεται να χάνει σταδιακά την ψυχραιμία του. “Χρειαζόμαστε γερμανικά τανκς – και τα χρειαζόμαστε τώρα”, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων . “Δεν έχουμε χρόνο να εξετάσουμε, να σκεφτούμε και να διστάσουμε. Τι χρειαζόμαστε: απόφαση, εκπαίδευση και υλοποίηση με συντονισμένο τρόπο. Αμέσως.”
Σχετικά με την πρόσφατη διάσκεψη για την Ουκρανία στο Ραμστάιν της Ρηνανίας-Παλατινάτου, την Παρασκευή, ο πρέσβης δήλωσε: “Πρέπει να είμαι ειλικρινής, περιμέναμε πολύ περισσότερα από τους Γερμανούς εταίρους μας“.
Περίπου 50 κράτη που υποστηρίζουν την Ουκρανία είχαν συγκεντρωθεί στο Ραμστάιν. Η Γερμανία δέχθηκε τεράστιες πιέσεις από τους συμμάχους της, αλλά το Βερολίνο επέμεινε στη θέση του: ούτε τα δικά του Leopards θα παραδοθούν στο Κίεβο, ούτε θα δοθεί το πράσινο φως σε άλλες χώρες να εξάγουν τέτοια άρματα μάχης. Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ξεκίνησε αντ’ αυτού έναν έλεγχο των αποθεμάτων της Bundeswehr και της βιομηχανίας για να καθορίσει τον αριθμό των αρμάτων που μπορούν να παραδοθούν.
Αλλά αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα προς την τελική διαμόρφωση ενός συνασπισμού χωρών που θα μπορούσαν να προμηθεύσουν το Leopard 2. Αυτό που θα χρειαζόταν είναι μια πανευρωπαϊκή απογραφή για να αποφασιστεί ποιες χώρες μπορούν να παραδώσουν πόσες δεξαμενές.
Παρόλο που 13 ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν σήμερα περίπου 2.000 Leopards, με μια δεύτερη ματιά μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά θα μπορούσε να θεωρηθεί για βοήθεια από την Ουκρανία. Χώρες όπως η Ουγγαρία διαθέτουν άρματα μάχης Leopard, αλλά η φιλορωσική πολιτική τους σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν προμηθευτές.
Προκειμένου να βρεθεί μια ενιαία στρατηγική για την παράδοση των δεξαμενών, τα τεχνικά ζητήματα είναι ζωτικής σημασίας. Τα Leopard 2 που διατίθενται στην Ευρώπη χωρίζονται σε τέσσερις παραλλαγές: 2A4, 2A5, 2A6 και 2A7. Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει ομοιόμορφες εκδόσεις στο μέτρο του δυνατού. Αυτό συντομεύει το χρόνο εκπαίδευσης των στρατιωτών και εξασφαλίζει την ομοιομορφία της υλικοτεχνικής υποδομής, της συντήρησης και των πυρομαχικών.
Όπως προέκυψε από την αξιολόγηση των ελεύθερα διαθέσιμων πηγών από τη Welt, το μεγαλύτερο μέρος των αρμάτων μάχης Leopard που βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη, 800 το καθένα, είναι των τύπων 2A4 και 2A6. Περίπου 300 Leopards ανήκουν στην έκδοση 2A5 και μόλις 100 στην πιο σύγχρονη έκδοση 2A7.
Οι δύο εκδόσεις 2A6 και 2A7 αποτελούν τον πυρήνα των αντίστοιχων στρατών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ως τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης. Είναι αμφίβολο αν αρκετές χώρες θα ήταν πρόθυμες να παραδώσουν στην Ουκρανία σχετικούς αριθμούς της παραλλαγής που είναι απαραίτητη για τη δική τους άμυνα.
Πιο ρεαλιστική προς το παρόν φαίνεται να είναι η μεταφορά των παλαιότερων εκδόσεων 2A4 και 2A5. “Το Leopard 2A4 είναι η παλαιότερη έκδοση του άρματος μάχης που βρίσκεται ακόμη σε υπηρεσία”, γράφουν οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες Μπάστιαν Γκιγκερίχ, Γιόχαν Μισέλ και Μισέλ Τονγκ σε ανάλυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS). “Αλλά εξακολουθεί να προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άρματα μάχης που έχει ακόμη η Ουκρανία από τη σοβιετική εποχή”.
Πολλα άρματα μάχης βρίσκονται σε κακή κατάσταση
Μόλις πέντε κράτη αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των Leopard σε αυτή την έκδοση. Η Ελλάδα κατέχει περισσότερα από 180, αλλά δεν έχει δηλώσει προθυμία να τα παραδώσει στην Ουκρανία. Η Αθήνα βρίσκεται σε μια κούρσα εξοπλισμών με την εχθρική Τουρκία, η οποία διαθέτει σχεδόν 300 Leopard 2A4.
“Αρκετές χώρες διαθέτουν ένα απόθεμα “εφεδρικών” αρμάτων μάχης Leopard 2, αλλά η κατάσταση διατήρησής τους είναι ασαφής“, αναφέρει η ανάλυση του IISS. Αυτό περιλαμβάνει την Ισπανία, η οποία διαθέτει περισσότερα από 100 άρματα μάχης 2A4. Η Μαδρίτη είχε ήδη υποσχεθεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με τέτοια άρματα, αλλά απέσυρε την προσφορά τον Αύγουστο του 2022 – λόγω της κακής κατάστασης των οχημάτων μετά από χρόνια αποθήκευσης.
Η Φινλανδία έχει επίσης 100 άρματα 2A4 σε αποθήκευση ως εφεδρεία, η κατάσταση των οποίων δεν είναι σαφής. Η Πολωνία, από την άλλη πλευρά, διαθέτει σχεδόν 100 άρματα Leopard 2A4, καθώς και περίπου 150 άρματα 2A5.
Η Σουηδία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των εναπομεινάντων αρμάτων μάχης 2A5, αλλά είναι το πιο σύγχρονο άρμα μάχης του στρατού. Η Στοκχόλμη συμφώνησε να προμηθεύσει τις δεξαμενές, αλλά πιθανόν να είναι σε θέση να διαθέσει μόνο μερικές. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πολλές λεοπαρδάλεις στα χαρτιά, αλλά είναι πιθανό να παραδώσουν μόνο μερικές.
“Πρόσφατες εκκλήσεις για άρματα μάχης Leopard 2 για την Ουκρανία έχουν προέλθει από την Πολωνία και τη Φινλανδία, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν φαίνεται να διαθέτει μεγάλο αριθμό”, γράφουν οι εμπειρογνώμονες του IISS. Η Πολωνία προσφέρθηκε αρχικά να προμηθεύσει 14 άρματα μάχης. Η Φινλανδία, επίσης, είναι πιθανό να έχει παρόμοιες τάξεις μεγέθους.
Η Γερμανία παραμένει χώρα-κλειδί
Λόγω αυτής της έλλειψης, η Γερμανία παραμένει χώρα-κλειδί. Ωστόσο, σύμφωνα με το IISS, από τα καλά 300 Leopards της Bundeswehr, ένα μεγάλο μέρος αντιπροσωπεύει τις εκδόσεις 2A6 και 2A7. Όπως ανέφερε το “Der Spiegel”, επικαλούμενο κατάλογο του Υπουργείου Άμυνας, μόνο 19 Leopard της Bundeswehr είναι του τύπου A5. Σύμφωνα με αυτό, χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και θα μπορούσαν να παραδοθούν στην Ουκρανία.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος αριθμός Leopard 2A4 στη Γερμανία που αγοράστηκαν πίσω από τη βιομηχανία μετά την απόσυρσή τους από την υπηρεσία. Με βάση τους δικούς του υπολογισμούς, το IISS υποθέτει ότι περισσότερα από 200 άρματα βρίσκονται στη γερμανική κατοχή.
Αλλά εδώ είναι που ακόμη και το IISS, το οποίο δημοσιεύει μια λεπτομερή ετήσια επισκόπηση των παγκόσμιων ενόπλων δυνάμεων, φτάνει στα όριά του. Ο αριθμός 200 προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ του ενεργού στόλου 2A4 και του αριθμού που αναφέρεται στο Μητρώο Συμβατικών Όπλων του ΟΗΕ.
Η IISS υποθέτει ότι τα “χαμένα” άρματα βρίσκονται σε αποθήκες της Bundeswehr ή της γερμανικής βιομηχανίας. Η κατάσταση διατήρησής τους φέρεται να είναι εντελώς ασαφής.
Η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων Rheinmetall διαθέτει περίπου 50 Leopards του τύπου 2A4, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία στη Welt. Πρέπει να επισκευαστούν για χρήση σε καιρό πολέμου – και θα μπορούσαν να παραδοθούν στην Ουκρανία μόνο διαδοχικά από το φθινόπωρο και μετά. 29 από τις δεξαμενές προορίζονται για την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία στο πλαίσιο ανταλλαγής δακτυλίων. Επιπλέον, η εταιρεία φέρεται να διαθέτει άλλα 22 άρματα μάχης 2A4.
Το πού βρίσκονται τα υπόλοιπα άρματα μάχης που υποπτεύεται το IISS ότι βρίσκονται στη Γερμανία – σύμφωνα με υπολογισμούς, πρέπει να είναι περισσότερα από 150 – είναι προς το παρόν ασαφές. Στον κατασκευαστή Krauss-Maffei Wegmann (KMW); Στην Bundeswehr; Η KMW δεν έχει παράσχει καμία πληροφορία μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με το “Spiegel”, στη λίστα του Υπουργείου Άμυνας δεν υπάρχουν 2Α4 της Bundeswehr.
Επομένως, ποιος αριθμός Leopards για την Ουκρανία είναι ρεαλιστικός βραχυπρόθεσμα; Σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, χρειάζεται περίπου 300 άρματα μάχης Leopard. Η Ευρώπη είναι απίθανο να το καταφέρει αυτό, αλλά υπάρχει επίσης ένα κατώτατο όριο πάνω από το οποίο η παράδοση δεν θα είχε νόημα;
“Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα χρειαστούν περίπου 100 άρματα μάχης Leopard για να κάνουν οποιαδήποτε αποφασιστική διαφορά στις μάχες“, γράφουν οι συντάκτες του IISS. “Ένας μικρότερος αριθμός, αν και πολιτικά αξιοσημείωτος, δεν θα ήταν παρά μια συμβολική χειρονομία”. Ωστόσο, ακόμη και η παράδοση 100 αρμάτων μάχης Leopard θα αποτελέσει πρόκληση προς το παρόν.
Γιατί το γεγονός είναι, κοιτάζοντας τους αριθμούς: Μόνο ένας μικρός αριθμός χωρών διαθέτει κατάλληλα άρματα μάχης. Και είναι αμφίβολο πόσα από τα άρματα μάχης θα είναι πραγματικά έτοιμα για ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να σφυρηλατηθεί ένας συνασπισμός δεξαμενών – η εντολή δοκιμής που εκδόθηκε από τον Πιστόριους είναι μόνο η αρχή.