Αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς ΜΙΜ-28 Ι.Hawk στέλνει η Ισπανία στην Ουκρανία, όμοια με αυτά που διαθέτει και ΕΣ για την προστασία του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης (σε δύο Μοίρες 180 και 181 ΜΚΒ).
Θα είναι η πρώτη φορά που α/α συστήματα Hawk αποστέλλονται σε ένα μέτωπο υψηλής έντασης τα τελευταία 30 χρόνια, μετά δηλαδή τον Α’Πόλεμο του Κόλπου και φυσικά η αποστολή αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κατά πόσο αυτά θα μπορέσουν να σημειώσουν επιτυχίες σε ένα περιβάλλον σύγκρουσης που κυριαρχείται από τα UAV και τον άγνωστο «Χ» της σύγκρουσης τον ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, η Ισπανία παρέδωσε τέσσερα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας μεσαίας εμβέλειας τύπου Hawk στις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, UAV και πυραύλους που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.
Ο ίδιος τόνισε ότι η παραλαβή των συστημάτων αεράμυνας HAWK είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης έπειτα από σχετικό αίτημα του Κιέβου, ενώ σημείωσε ότι αναμένονται να παραδοθούν ακόμα περισσότερα συστήματα ίδιου τύπου το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το 2021 η Ισπανία προχώρησε στην πρώτη αναβάθμιση του αντιαεροπορικού της συστήματος στην λεγόμενη «Φάση ΙΙΙ», αντικαθιστώντας όλα τα αναλογικά συστήματα με ψηφιακά, όπως είχε κάνει η Ελλάδα προ 20ετίας.
Είναι άγνωστο εάν πρόκειται για τα συστήματα που έχουν αναβαθμίσει οι Ισπανοί ή για παλαιότερα, αυτά που στέλνουν την Ουκρανία.
Άγνωστος επίσης είναι ο ακριβής αριθμός των εκτοξευτών που στέλνονται στην Ουκρανία, αλλά ο ΕΣ διαθέτει 42 συνολικά «συστήματα» «Φάσης ΙΙΙ» με επτά Πυροβολαρχίες.
Η κάθε Πυροβολαρχία αποτελείται από δύο Μονάδες Πυρός εξοπλισμένες με τρεις εκτοξευτές των τριών βλημάτων έκαστη.
Να σημειώσουμε ότι τα συστήματα αποτελούν την βασική αντιαεροπορική άμυνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Διαθέτουν θεωρητικά και αντιπυραυλικές ικανότητες αν και πρόκειται για βλήματα ηλικίας 50 ετών και άνω.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι περίπου… θεωρητική η άμυνα που προσφέρουν πλέον στην Ελλάδα τα ΜΙΜ-28 I.Hawk καθώς έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί από το 2015 τουλχιστον, αφού ο εκσυγχρονισμός τους δεν τους είχε δώσει παραπάνω από 10 χρόνια επιχειρησιακής ζωής.
Τα περισσότερα βλήματα έχουν λήξει και ο πιθανός αντίπαλος (Τουρκία) έχει εξελιχθεί σε ότι αφορά τα δόγματα, τους τρόπους επίθεσης και κυρίως τα όπλα.
Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα αντικατάστασής τους εκκρεμούσε από τα ΕΜΠΑΕ του 2000!
Να σημειωθεί πως οι Τούρκοι είχαν αναπτύξει συστήματα Hawk στην αεροπορική βάση της Λιβύης Αλ-Ουατίγια το 2020 και τα οποία έπεσαν θύμα των αεροπορικών επιθέσεων αιγυπτιακών MiG-29 και Mirage 2000-9 των ΗΑΕ με αποτέλεσμα τρία συστήματα (4 και 26 Ιουλίου 2020) είχαν καταστραφεί.
Βέβαια εκείνα τα χειρίζονταν Τούρκοι και αυτά θα τα χειρίζονται Ουκρανοί και έχει και αυτό τη σημασία του.
Ukraine To Receive HAWK, Aspide Surface-To-Air Missiles From Spain https://t.co/LKtqRbdcwg
— gersariel (@gersariel1) October 15, 2022
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.