Σε μια αποκάλυψη βόμβα προέβη το αμερικανικό Πεντάγωνο λέγοντας ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έστειλαν στο Κίεβο στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευαστούν άλλα που έχουν υποστεί ζημιές ή δεν ήταν αξιόμαχα.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσεις και θέτουν μαζικά σε επί της συνοριακής γραμμής συστοιχίες S-400 και S-300.

«Έχουν λάβει επιπλέον αεροσκάφη και ανταλλακτικά αεροσκαφών για να τους βοηθήσουν να έχουν περισσότερα αεροσκάφη στους αιθέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση Τύπου, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν έστειλε αεροσκάφη στο Κίεβο.

Τώρα το ποιες χώρες μπορεί να έδωσαν μαχητικά, οι “συνήθεις ύποπτοι” είναι η Πολωνία, η Τσεχία, Σλοβακία, η Ρουμανία (περίεργη η ξαφνική καθήλωση όλων των MIG-21 όπως ανακοινώθηκε) και η Βουλγαρία.

Έτσι ίσως έχει πλέον νόημα η είδηση ότι το σύγχρονο ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 μαζί με την βασική έκδοση S-300 αναπτύσσονται στην περιοχή Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από τις 19 Απριλίου, ο βασικός τους στόχος είναι να καλύψουν τα κύρια σημεία ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του Χαρκόβου, το οποίο έχει «μπλοκαριστεί» από τα βόρεια.

Το σύστημα αεράμυνας S-400 είναι ένα από τα λίγα στρατιωτικά συστήματα της Ρωσίας που δεν έχει καταληφθεί ή καταστραφεί ακόμη από τον ουκρανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Το σύστημα διαθέτει ένα πολύ πιο ισχυρό ραντάρ και νέους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι πιο δημοφιλείς από αυτούς είναι οι πύραυλοι 48H6E3 και 40H6E με βεληνεκές 250 και 380 χιλιόμετρα.