Δύο εκατομμύρια είναι οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας, οι οποίοι ζουν σε καθεστώς απομόνωσης, πρακτικά μιας μεγάλης «φυλακής», που τους έχει επιβληθεί από το Ισραήλ, κυρίως ως προσπάθεια να πιεστούν οι πολίτες να αποδομήσουν την εξουσία της Χαμάς, χωρίς όμως να το καταφέρουν μέχρι στιγμής.

Αντίθετα το μίσος, εκατέρωθεν των τειχών που απομονώνουν την πόλη, μεγαλώνει…

Από την ίδρυση της Χαμάς το 1987, η μυστική στρατιωτική πτέρυγα της ομάδας – η οποία λειτουργεί παράλληλα με μια πιο ορατή πολιτική οργάνωση – εξελίχθηκε από μια μικρή πολιτοφυλακή σε αυτό που το Ισραήλ περιγράφει ως «ημι-οργανωμένο στρατό».

Τις πρώτες ημέρες της, η ομάδα πραγματοποιούσε θανατηφόρους πυροβολισμούς και απαγωγές Ισραηλινών.

Σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα ή εξέγερσης, που ξέσπασε στα τέλη του 2000.

Καθώς η βία εξαπλωνόταν, η ομάδα άρχισε να παράγει υποτυπώδεις ρουκέτες “Qassam”. Οι πύραυλοι που τροφοδοτούνταν εν μέρει από τη λιωμένη ζάχαρη, έφταναν μόλις λίγα χιλιόμετρα, πετούσαν άγρια και προκαλούσαν λίγες ζημιές, ενώ συχνά προσγειώνονταν μέσα στη Γάζα.

Μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005, η Χαμάς συνέστησε μια μυστική γραμμή εφοδιασμού με βοήθεια από τους μακροχρόνιους προστάτες της, το Ιράν και τη Συρία, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.

Ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς, ισχυρά εκρηκτικά, μέταλλα και μηχανήματα κατέκλυσαν τα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Οι ειδικοί λένε ότι οι πύραυλοι μεταφέρθηκαν στο Σουδάν, μετά μεταφέρθηκαν με φορτηγά μέσα από την απέραντη έρημο της Αιγύπτου και στη συνέχεια, λαθραία μέσα από μια δαιδαλώδη στενή σήραγγα κάτω από τη χερσόνησο του Σινά.

Το 2007, όταν οι μαχητές της Χαμάς απώθησαν την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα και ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της παράκτιας λωρίδας, το Ισραήλ και η Αίγυπτος επέβαλαν τον αυστηρό αποκλεισμό τους.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το λαθρεμπόριο συνεχίστηκε, κερδίζοντας έδαφος μετά την εκλογή του Μοχάμεντ Μόρσι, ενός ισλαμιστή ηγέτη και συμμάχου της Χαμάς, ως προέδρου της Αιγύπτου το 2012, πριν ανατραπεί από τον αιγυπτιακό Sτρατό.

Οι μαχητές της Γάζας προμηθεύτηκαν ξένες ρουκέτες με αυξημένο βεληνεκές, όπως οι ιρανικής προέλευσης Fajr-5, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων του 2008 και του 2012.

Μετά την ανατροπή του Μόρσι, η Αίγυπτος κατέστειλε και έκλεισε εκατοντάδες σήραγγες λαθρεμπορίου. Σε απάντηση, η τοπική βιομηχανία όπλων της Γάζας ανέκαμψε.

Σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το Al-Jazeera, σπάνιο υλικό έδειξε μαχητές της Χαμάς να συναρμολογούν ιρανικές ρουκέτες με βεληνεκές έως και 80 χιλιόμετρα και κεφαλές γεμάτες με 175 κιλά εκρηκτικά, οι “Qassam SM”.

Μαχητές της Χαμάς άνοιξαν μη ανατιναγμένους ισραηλινούς πυραύλους από προηγούμενα πλήγματα για να εξάγουν εκρηκτικά υλικά. Διασώζουν ακόμη και παλιούς σωλήνες νερού για να τους ξαναχρησιμοποιήσουν ως σώματα πυραύλων.

Για την παραγωγή πυραύλων, χημικοί και μηχανικοί της Χαμάς αναμειγνύουν προωθητικό υλικό από λίπασμα, οξειδωτικό και άλλα συστατικά σε αυτοσχέδια εργοστάσια.

Βασικά λαθραία εμπορεύματα πιστεύεται ότι εξακολουθούν να εισάγονται λαθραία στη Γάζα σε μια χούφτα τούνελ που παραμένουν σε λειτουργία.

">

Ο ισραηλινός Στρατός εκτιμά ότι πριν από τον τρέχοντα γύρο των μαχών, η Χαμάς διέθετε ένα οπλοστάσιο 7.000 ρουκετών διαφορετικού βεληνεκούς που μπορούν να καλύψουν σχεδόν όλο το Ισραήλ, καθώς και 300 αντιαρματικούς και 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Έχει επίσης αποκτήσει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και διαθέτει έναν στρατό περίπου 30.000 μαχητών, συμπεριλαμβανομένων 400 ναυτικών κομάντος.

Η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει και νέα όπλα, όπως επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μη επανδρωμένα υποβρύχια που αποστέλλονται στη θάλασσα και έναν μη κατευθυνόμενο πύραυλο που ονομάζεται “Ayyash” με βεληνεκές 250 χιλιομέτρων (155 μιλίων).

Ο ισραηλινός Στρατός έλεγε ότι οι επιχειρήσεις του έχουν επιφέρει σκληρό πλήγμα στις εγκαταστάσεις έρευνας, αποθήκευσης και παραγωγής όπλων της Χαμάς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά μάλλον δεν ήταν έτσι.