(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 13:08): Μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ την Τρίτη (1/10), η ανησυχία που επικρατεί είναι το Τελ Αβίβ, να επιχειρήσει να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

">

Στις απειλές του Ισραήλ για κτύπημα στους δοκιμαστικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες του Ιράν ή τις πετρελαιοπηγές. οι Ιρανοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι εκτός από τις αμερικανικές βάσεις στην Α.Ευρώπη θα κτυπήσουν και τις εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Α.Μεσόγειο που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ.

Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει η παραγωγή τους με απόφαση της αμερικανικής Chevron.

Το Reuters παρουσιάζει ορισμένες από τις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εκτείνεται σε πολλές τοποθεσίες. Ενώ η απειλή ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ελλοχεύει εδώ και δεκαετίες, μόνο ορισμένες από τις τοποθεσίες του έχουν κατασκευαστεί υπόγεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ πιστεύουν ότι το Ιράν είχε ένα συντονισμένο, μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, το οποίο σταμάτησε το 2003. Η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται ότι είχε ποτέ ένα ή ότι σχεδιάζει να αποκτήσει.

Το Ιράν είχε συμφωνήσει να περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τις διεθνείς κυρώσεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Το σύμφωνο αυτό κατέρρευσε μετά την αποχώρηση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τις ΗΠΑ το 2018 και το Ιράν άρχισε να εγκαταλείπει τους περιορισμούς το επόμενο έτος.

Έκτοτε το Ιράν επεκτείνει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, μειώνοντας τον λεγόμενο «χρόνο διάσπασης» που θα χρειαζόταν για να παράγει αρκετό ουράνιο οπλικού βαθμού για μια πυρηνική βόμβα σε μερικές εβδομάδες από τουλάχιστον ένα έτος που ήταν βάσει της συμφωνίας του 2015.

Η πραγματική κατασκευή μιας βόμβας με αυτό το υλικό θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο. Το πόσο είναι λιγότερο ξεκάθαρο και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Το Ιράν εμπλουτίζει τώρα ουράνιο σε ποσοστό έως και 60%, δηλαδή κοντά στο 90% που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, σε δύο εγκαταστάσεις, και θεωρητικά διαθέτει αρκετό υλικό εμπλουτισμένο σε αυτό το επίπεδο για σχεδόν τέσσερις βόμβες, σύμφωνα με ένα μέτρο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του παρατηρητή του ΟΗΕ.

Πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ

Πρόκειται για την κύρια μονάδα που προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν και επιβλέπεται από επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), την υπηρεσία του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών.

Βρίσκονται στην έρημο έξω από τη σιιτική μουσουλμανική ιερή πόλη Qom, νότια της Τεχεράνης.