Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία με τους Ρώσους να έχουν εξαπολύσει επίθεση στο Ντονμπάς και να έχουν ως στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ρωσόφωνου πληθυσμού, την ίδια ώρα η Μόσχα ανακοίνωσε την κατάληψη της Μαριούπολης.
Η επικράτηση στο Ντονμπάς είναι κάτι που η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί ότι μπορεί να κρίνει την έκβαση του πολέμου. Το ίδιο αναφέρει και το CNBC, σε δική του ανάλυση, αλλά υπογραμμίζει ότι ο νικητής δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα.
Το CNBC σημειώνει ότι το ποιος θα κερδίσει στο Ντονμπάς θα μπορούσε να καθορίσει πώς θα φαίνονται τα εδαφικά σύνορα της Ουκρανίας τις επόμενες εβδομάδες και τα επόμενα χρόνια.
«Η ρωσική πολεμική μηχανή στα ανατολικά θα μπορούσε να αποδειχθεί γρήγορα μια πολύ επώδυνη απειλή για την Ουκρανία», δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ο Μαξιμίλιαν Χες, συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής.
«Είναι αρκετά σαφές ότι οι πολεμικοί στόχοι της Ρωσίας παραμένουν αρκετά εκτεταμένοι», πρόσθεσε ο Χες. Μάλιστα, επισήμανε ότι το πώς θα εξελιχθεί η μάχη για το Ντονμπάς «θα καθορίσει πόσο μεγάλο μέρος της Ουκρανίας ανατολικά του Ντνίπρο (ποταμός που διχοτομεί την Ουκρανία) θα χαράξει ο Πούτιν».
«Νομίζω ότι είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η προσάρτηση είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος του Πούτιν, το «πόση πολύ προσάρτηση» είναι το ερώτημα», σημείωσε ο Χες.
Ποιος είναι ο διατυπωμένος στόχος της Ρωσίας
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι βασικοί στόχοι της νέας φάσης του πολέμου είναι η «ολοκληρωτική απελευθέρωση» των δύο αυτοανακηρυχθέντων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.
Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, μια βιομηχανοποιημένη περιοχή πλούσια σε αποθέματα άνθρακα, θα προσαρτηθεί από τη Ρωσία.
Να σημειωθεί εδώ ότι σήμερα έγινε γνωστό ότι το 80% του Λουγκάνσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
Η πολυαναμενόμενη επίθεση της Ρωσίας στα ανατολικά φάνηκε να ξεκινάει τη Δευτέρα με τις στρατιωτικές δυνάμεις της να εξαπολύουν επιθέσεις σε διάφορες περιοχές, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει ότι «η μάχη για το Ντονμπάς» έχει ξεκινήσει.
Μέχρι το πρωί της Τρίτης, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι είχε πλήξει περισσότερους από 1.200 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας και αργότερα την ίδια ημέρα, υπήρξαν πολλές αναφορές για εντατικοποίηση των πυραυλικών επιθέσεων και πυροβολικού στην ανατολική Ουκρανία. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Κρεμίνας, μιας πόλης στην περιοχή του Λουγκάνσκ, όπου φέρεται να έλαβαν χώρα οδομαχίες.
Το πρωί της Τετάρτης, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε σε μια ενημέρωση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποκρούουν «πολυάριθμες απόπειρες προέλασης» της Ρωσίας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
Η εκ νέου επικέντρωση στην ανατολική Ουκρανία έρχεται μετά την απόσυρση πολλών στρατευμάτων της Ρωσίας από περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο και άλλα βόρεια τμήματα της χώρας.
Ωστόσο, το Πεντάγωνο πιστεύει ότι η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τη μαχητική της δύναμη στην ανατολική και νότια Ουκρανία τώρα, με περισσότερες τακτικές ομάδες ταγμάτων που μετακινήθηκαν στην περιοχή το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Τα όπλα και τα πυρομαχικά εξαντλούνται
Οι παγκόσμιοι ηγέτες των συμμάχων του Κιέβου συζήτησαν τη νέα φάση του πολέμου σε βιντεοκλήση την Τρίτη, με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, να υπόσχονται να στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, ενώ άλλες, όπως η Γερμανία, υποσχέθηκαν περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουν τη χώρα να αγοράσει περισσότερα όπλα.
Το πόσο γρήγορα θα φθάσουν τα όποια νέα όπλα στην Ουκρανία είναι ένα αμφισβητούμενο ζήτημα, με τις ανησυχίες ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα θα μπορούσε να δυσκολευτεί να επανεξοπλιστεί γρήγορα στα ανατολικά, ιδίως αν η Ρωσία αυξήσει τη συχνότητα των επιθέσεων στις αποθήκες πυρομαχικών της, όπως τονίζει το CNBC.
Η εκτίμηση του think tank RUSI
Ο Σαμ Κράνι – Έβανς, αναλυτής του βρετανικού think tank RUSI, δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η μάχη για το Ντονμπάς και ότι ενώ και οι δύο πλευρές θα έχουν εξαντλήσει το αντίστοιχο υλικό τους (στρατιωτικά υλικά και εξοπλισμό) κατά τους τελευταίους δύο μήνες, η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι σε πιο ευάλωτη θέση.
«Το μόνο πράγμα που είμαι αρκετά άνετος να πω είναι ότι νομίζω ότι (σ.σ. η μάχη) θα διαρκέσει πολύ καιρό» με τις δύο πλευρές να έχουν επιδείξει «αντοχή», όπως σημείωσε.
«Υπάρχουν μερικά ερωτήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα πυρομαχικών για τους Ουκρανούς και αυτό μπορεί να γίνει ένα βασικό πρόβλημα, ειδικά στις αρχικές φάσεις των μαζικών πυρών πυροβολικού και των αεροπορικών επιδρομών. Εάν δεν έχεις τα πυρομαχικά για να ανταποδώσεις τα πυρά εναντίον τέτοιου είδους επιθέσεων, τότε αυτά έχουν δραματική ψυχολογική επίδραση και φυσική επίδραση ενώ προφανώς καταστρέφουν πράγματα».
Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ότι και η Ρωσία είναι «πιθανότατα αρκετά περιορισμένη όσον αφορά το τι μπορεί να κάνει με τις δυνατότητες του προσωπικού της και με τις υλικές της δυνατότητες».
«Οι Ρώσοι έχουν ξοδέψει πάρα πολλούς πυραύλους σε αυτόν τον πόλεμο μέχρι στιγμής, τους οποίους θα είναι αρκετά δύσκολο να αντικαταστήσουν και υπάρχουν τα πρόσθετα ερωτήματα για το πόση φθορά θα τους προκαλέσουν οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς», είπε.
Όλα ανοιχτά
Ο ίδιος αναλυτής δήλωσε ότι δεν είναι αδύνατο να προβλεφθεί μια κατάσταση κατά την οποία οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να αντεπιτεθούν στους Ρώσους στο Ντονμπάς.
«Αν μπορέσουν να οργανωθούν και αν μπορέσουν να εξοπλίσουν επαρκώς τα στρατεύματά τους, ίσως μπορέσουν να το κάνουν αυτό. Και ορισμένοι αναλυτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η Ουκρανία μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, πολλά πραγματικά περιστρέφονται γύρω από την επόμενη φάση της σύγκρουσης και αυτή θα δείξει ποια πλευρά είναι πιθανό να κερδίσει», σημείωσε.
Ποιος θα κερδίσει;
Ο λόγος για τον οποίο οι αναλυτές δυσκολεύονται να εκτιμήσουν πόσο σημαντική μπορεί να αποδειχθεί η μάχη του Ντονμπάς στον ευρύτερο πόλεμο είναι ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι απώτεροι στόχοι του Πούτιν στην Ουκρανία.
Ο Κράνι – Έβανς του RUSI σημείωσε ότι το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν, εστιάζοντας στην αυτοαποκαλούμενη αποστολή του να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς, ο Πούτιν έχει εγκαταλείψει τον «στόχο του για αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία και κατάληψη του Κιέβου» ή αν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια πιο περιορισμένη νίκη στα ανατολικά.
Για την Ουκρανία, είπε, θα μπορούσε να υπάρξει ένα δύσκολο τίμημα αν χάσει τη μάχη για το Ντονμπάς και η Ρωσία προσαρτήσει την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθορισμός του νικητή και του ηττημένου του πολέμου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση εν μέσω της ήδη μεγάλης καταστροφής που παρατηρείται στην Ουκρανία.
«(σ.σ. Θα μπορούσατε να πείτε) ότι η Ουκρανία κέρδισε επειδή η χώρα της εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά αν χάσει εντελώς το Ντονμπάς, είναι αυτό πραγματικά νίκη; Σημαίνει ότι η ειρήνη θα διαρκέσει για πάντα; Ή μήπως η Ουκρανία θα πρέπει να δώσει έναν άλλο πόλεμο σε 10 χρόνια; Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται για τους Ουκρανούς», υπογράμμισε ο Κράνι – Έβανς.