Ακριβά έχει κοστίσει η επιλογή της χαμηλής έντασης σύγκρουση με το Ισραήλ, που έχει επιλέξει η Χεζμπολάχ, καθώς τις τελευταίες ημέρες, αποκαλύφθηκε το μέγεθος της διείσδυσης των ισραηλινών μυστικών και στρατιωτικών υπηρεσιών στην οργάνωση του Λιβάνου.

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή μετατρέπει μια πολυκατοικία εννέα ορόφων στο νότιο προάστιο της Βηρυτού σε ερείπια.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν, μαζί με 16 μαχητές της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού των δυνάμεων Radwan, Ιμπραήμ Ακίλ και του ανώτερου διοικητή Αχμάντ Βέχμπε.

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, εκατοντάδες ασύρματοι πομποδέκτες που ανήκαν σε μέλη της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας εξερράγησαν μέσα σε ένα λεπτό.

Μια μέρα πριν από αυτό, χιλιάδες εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ ακρωτηρίασαν εκατοντάδες ανθρώπους.

Συνολικά, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις από την Τρίτη.

Οι περισσότεροι ήταν στελέχη της Χεζμπολάχ, αλλά στα θύματα περιλαμβάνονται επίσης γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Tamara Qiblawi στο CNNi, η πιο δυνατή μη κρατική, παραστρατιωτική οργάνωση της Μέσης Ανατολής, ταλανίζεται από το μεγαλύτερο χτύπημα στη στρατιωτική της δομή, καθώς και την αποτελεσματικότερη ισραηλινή διείσδυση στις τάξεις της και στις υποδομές επικοινωνιών στην 40χρονη ιστορία της.

Η εσωτερική παραβίαση επέτρεψε τα διαδοχικά χτυπήματα αυτή την εβδομάδα και έσπειρε τον πανικό στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με λιβανικές πηγές ασφαλείας.

Η ισχύς πυρός του Ισραήλ, είχε καταδιώξει τη Χεζμπολάχ μέχρι το αρχηγείο της επιτιθέμενος εξίσου στην ιεραρχία και στη στρατιωτική ηγεσία.

Αποδυναμωμένη στρατιωτικά και απογυμνωμένη από τον μανδύα της μυστικότητας, η Χεζμπολάχ έχει φτάσει στην πιο λεπτή φάση του υπερδεκαετούς αγώνα εναντίον του Ισραήλ.

Ήλπιζε ότι ένας αγώνας χαμηλής έντασης στα σύνορα για λογαριασμό των Παλαιστινίων θα στηρίξει τη θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις, αλλά η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα φαίνεται πιο άπιαστη από ποτέ.

Τώρα η περιορισμένη αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ έχει ένα φαινομενικά απεριόριστο τίμημα για την σιιτική οργάνωση.

«Μάχη χωρίς όρια»

Στην πιο υψηλού επιπέδου ανακοίνωσή μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή, ο αναπληρωτής γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ κήρυξε «ένα νέο κεφάλαιο» στην αντιπαράθεση την οποία ονόμασε «μια μάχη χωρίς όρια».

Τα αντίποινα της Χεζμπολάχ τα ξημερώματα της Κυριακής φαίνεται να είναι η πιο δυναμική της επίθεση από τότε που ξεκίνησαν οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου τον περασμένο Οκτώβριο.

Η οργάνωση είπε ότι στόχευσε την αεροπορική βάση Ramat David στη νοτιοανατολική Χάιφα και την τοποθεσία στρατιωτικών βιομηχανιών Rafael, βόρεια της Χάιφα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η τοποθεσία επλήγη, αλλά οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι έγιναν άμεσα χτυπήματα κοντά.

Αυτό ήταν ένα από τα βαθύτερα χτυπήματα της Χεζμπολάχ από τον τελευταίο ανοικτό πόλεμο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ το 2006.

Η οργάνωση είπε επίσης ότι χρησιμοποίησε νέους πυραύλους που ονομάζει Fadi-1 και Fadi-2, που πιστεύεται ότι είναι ρουκέτες μεσαίου βεληνεκούς.

Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα σηματοδοτήσει μια από τις πρώτες φορές που η Χεζμπολάχ εκτοξεύει όπλα εκτός του οπλοστασίου της μικρής εμβέλειας.

Η οργάνωση θα ελπίζει να έχει αποκαταστήσει μέρος της αποτρεπτικής της δύναμης και να αναγκάσει να τερματίσει το «νέο κεφάλαιο» του Ισραήλ στον αγώνα του ενάντια στη Χεζμπολάχ.

Νέοι κανόνες εμπλοκής

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν νέοι άγραφοι κανόνες εμπλοκής μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ένα ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό πιστευόταν ότι προκάλεσε αντίποινα της Χεζμπολάχ σε μια μεγάλη ισραηλινή πόλη.

Αφού το Ισραήλ σκότωσε έναν ηγέτη της Χαμάς στη νότια Βηρυτό τον Ιανουάριο, αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια.

Από τότε, το Ισραήλ έχει επιτεθεί πέντε φορές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Ώρες πριν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε τα χτυπήματα στις ασύρματες συσκευές «άνευ προηγουμένου και σοβαρά».

Η ομάδα είχε χάσει αυτή τη μάχη, φαινόταν να λέει, αλλά όχι τον πόλεμο.

Οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ προσπαθούν να βάλουν ένα γενναίο πρόσωπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο πόλεμος είναι αγώνας πυγμαχίας. Μια μέρα κερδίζεις, μια άλλη χάνεις», είπε ο Χουσεΐν, παρευρισκόμενος στην κηδεία τριών μαχητών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Παρασκευής.