Η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, δήλωσε ότι η χρήση των F-16 που παρέχονται από τη Δανία στην Ουκρανία για επιθέσεις εντός Ρωσίας θα εξαρτάται από τις συνθήκες.

Η Frederiksen διευκρίνισε ότι οι επιθέσεις αυτές «θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο».

Είναι σαφές ότι η Δανία θέλει να επιτρέψει στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα μαχητικά για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, χωρίς όμως να επωμιστεί το βάρος της επερχόμενης κλιμάκωσης από τους Ρώσους, ρίχνοντας την ευθύνη στους Ουκρανούς για «σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει 19 μαχητικά F-16 από τη Δανία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ρωσικής Αεροπορίας και την υποστήριξη των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων​​.

Ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που έχουν δεσμευτεί για την Ουκρανία από τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Νορβηγία ανέρχεται συνολικά σε 79.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η απόφαση της Δανίας να επιτρέψει την χρήση των αεροσκαφών αυτών σε ρωσικό έδαφος ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις από την Ολλανδία, ενώ το Βέλγιο έχει δηλώσει ότι τα δικά του F-16 προορίζονται μόνο για χρήση εντός της Ουκρανίας​.