Η Δανία θα σταματήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 στο τέλος του 2024, καθώς η χώρα προχωρά στη λειτουργία των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35, δήλωσε ο Δανός Υπουργός Άμυνας, Τρόελς Λουντ Πόουλσεν, στις 24 Ιουνίου.

Οι πρώτοι Δανοί F-16 αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία το καλοκαίρι του 2024, με την Δανία να στέλνει 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και εξοπλισμό για αυτά.

Η εκπαίδευση περίπου 20 Ουκρανών πιλότων στο αεροδρόμιο Skrydstrup αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Η ανακοίνωση από την Αεροπορία της Δανίας, έρχεται λίγο μετά από αντίστοιχη δήλωση της USAF για μειωμένους ρυθμούς εκπαίδευσης μίας ακόμη μερίδας Ουκρανών στα F-16. 

Σύμφωνα με το Κίεβο, υπάρχουν 30 πιλότοι έτοιμοι να ξεκινήσουν την εκπαίδευση στη βάση Morris Air National Guard στο Tucson της Αριζόνα, ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δηλώνει ότι το πρόγραμμα μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 12 μαθητές τη φορά.

Η ίδια περιορισμένη διαθεσιμότητα παρατηρείται και στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στη Δανία και τη Ρουμανία.

Η Ουκρανία επίσημα ζήτησε από τις ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν τους επιπλέον πιλότους στη βάση του Tucson, αλλά το αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς της Αριζόνα, Maj. Erin Hannigan, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στην έλλειψη θέσεων, όπως η χρηματοδότηση, οι αιτήσεις από άλλες χώρες και η εκπαίδευση των μαθητών στην αγγλική γλώσσα.