Ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών, Lars Lokke Rasmussen, δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 που παρέχονται από τη Δανία για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος, τονίζοντας ότι αυτό είναι εντός των κανόνων πολέμου.

Σε δηλώσεις του στις 30 Μαΐου στις Βρυξέλλες, ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών, Lars Lokke Rasmussen, ανέφερε ότι η χρήση των F-16 από την Ουκρανία για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος είναι «εντός των κανόνων πολέμου», αρκεί να στοχεύουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η Δανία και η Ολλανδία ίδρυσαν τον «συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών» για την Ουκρανία τον Ιούλιο του 2023, δεσμευόμενες να παρέχουν στην Ουκρανία F-16 και να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους και τεχνικούς.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Δύση συζητά την άρση των περιορισμών για τη χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τον Rasmussen, η κίνηση αυτή δεν αποτελεί «λευκή επιταγή» για την Ουκρανία να πραγματοποιεί αυθαίρετες επιθέσεις, αλλά στοχεύει στη μείωση της επιθετικής ικανότητας της Ρωσίας.

Ο Ρώσος Πρέσβης στη Δανία, Vladimir Barbin, προειδοποίησε ότι η χρήση των δανικών όπλων από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρ’ όλα αυτά, η Δανία και άλλες χώρες υποστηρίζουν την άρση των περιορισμών αυτών, υποστηρίζοντας ότι είναι δικαίωμα της Ουκρανίας να απαντήσει στις επιθέσεις.