Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ο Ουκρανοί ζητούν επίμονα από το ΝΑΤΟ και τη Δύση να λάβει μέτρα για τη δημιουργία μιας «no fly zone» πάνω από τη χώρα, δηλαδή το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, κάτι που θα οδηγήσει σε σίγουρη σύγκρουση με την Ρωσία και στη συνέχεια σε ανταλλαγή πυρηνικών και συνολικό αφανισμό.,
Το κεντρικό αίτημα του Κιέβου για «δημιουργία ζώνης απαγόρευση πτήσεων», δεν έχει βρει ανταπόκριση, καθώς η Δύση θεωρεί πως μπορεί να οδηγήσει σε γενική σύρραξη με τη Ρωσία, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για την αποστολή αντιαεροπορικού εξοπλισμού, που θα ενισχύσει τις δυνατότητες των Ουκρανών να «απαντήσουν» στους βομβαρδισμούς.
Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας, τόσο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, όσο και ο πρόεδρος της ουκρανικής βούλης (Verkhovna Rada), Ρουσλάν Στέφαντσουκ, σε αναρτήσεις τους στο Twitter, ανέφεραν πως 13 χώρες της Δύσης, υπέγραψαν κοινή δήλωση για την «άμεση ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας».
Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως «σήμερα η Τσεχία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ υπέγραψαν κοινή δήλωση «σχετικά με την επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας».
Και πρόσθεσαν, «Αισθανόμαστε ειλικρινά ευγνώμονες για την υποστήριξη της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Parliamentarians of 🇨🇿🇪🇪🇫🇷🇬🇪🇩🇪🇮🇪🇱🇻🇱🇹🇵🇱🇳🇱🇸🇪🇬🇧🇺🇸 signed a joint statement "On the urgent need to modernize the air defense of Ukraine." Today millions of Ukrainians ask to close the sky over 🇺🇦. Thank you for this decision!
— Denys Shmyhal (@Denys_Shmyhal) March 21, 2022