Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν πώς να κινητοποιήσουν 500.000 επιπλέον στρατιώτες, καθώς οι εθελοντές έχουν «εξαντληθεί».
«Οι εθελοντές που ήθελαν να ενταχθούν στις τάξεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ξεμείνει… Για να πούμε ακριβώς πότε θα γίνει η κινητοποίηση και πόσο ποιοτικά, είναι δύσκολο να πούμε… πώς να την εφαρμόσουμε σωματικά, δεν υπάρχει κατανόηση», δήλωσε ο υποστράτηγος των ουκρανικών δυνάμεων Ντμίτρι Μαρτσένκο σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.
Σύμφωνα με τον Μαρτσένκο, μόνο 20 άτομα θα κινητοποιηθούν για να αντικαταστήσουν κάθε 100 στρατιωτικούς που χάνονται στο μέτωπο.
Παράλληλα, αντέδρασε θετικά στην πρόταση να μειωθεί το όριο ηλικίας από τα 27 στα 25 έτη και να επιχειρηθεί η έκδοση όσων έχουν διαφύγει από τη χώρα, προσθέτοντας ότι «δεν αξίζει τον κόπο να γεμίσουμε τις τρύπες στο μέτωπο με γυναίκες, όταν η μάζα των ανδρών κρύβεται στο εξωτερικό».
Σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου, ο Β.Ζελένσκι έδωσε για πρώτη φορά στοιχεία για μια νέα μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση.
Είπε ότι το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τον προσέγγισε με αίτημα να κινητοποιηθούν επιπλέον 450.000-500.000 άτομα. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μια τέτοια κινητοποίηση θα κόστιζε στην Ουκρανία 500 δισεκατομμύρια γρίβνα (13,4 δισεκατομμύρια δολάρια).
Αργότερα, ο Oleksiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η κινητοποίηση ενός τέτοιου αριθμού ανθρώπων θα έπαιρνε τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η Ουκρανία τελεί υπό στρατιωτικό νόμο από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, την επόμενη ημέρα που ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα για γενική κινητοποίηση. Απαγορεύεται στους άνδρες μεταξύ 18 και 60 ετών να εγκαταλείψουν τη χώρα όσο παραμένει σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος.
Οι αξιωματικοί στρατολόγησης μπορούν να επιδίδουν κλήσεις για στράτευση σε δημόσιους χώρους και βίντεο με επεισόδια στους δρόμους, σε βενζινάδικα και σε καφετέριες έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η κλήτευση δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλεται από εκπρόσωπο του Εδαφικού Κέντρου Στρατολόγησης και Κοινωνικής Υποστήριξης – όπως ονομάστηκαν πρόσφατα οι στρατιωτικές επιτροπές στην Ουκρανία – αλλά μπορεί επίσης να γίνει από τα αφεντικά των επιχειρήσεων όπου εργάζονται οι στρατεύσιμοι, τους επικεφαλής των Επιτροπών Στέγασης και Οικονομίας και άλλους αξιωματούχους.