Μια δικομματική ομάδα οκτώ γερουσιαστών πιέζει τον αρχηγό του Πενταγώνου να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για το τι χρειάζεται για να προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16, ανέφερε το Politico στις 14 Μαρτίου, επικαλούμενο επιστολή γερουσιαστών προς τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.
«Αφού μιλήσαμε με Αμερικανούς, Ουκρανούς και ξένους ηγέτες που εργάζονταν για να υποστηρίξουν την Ουκρανία στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου τον περασμένο μήνα, πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την παροχή αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία», έγραψαν στην επιστολή οι γερουσιαστές, όπως ανέφερε το Politico, ενώ πρόσθεταν πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν αποφασιστικής σημασίας για να αλλάξουν οι ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.
Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει φτάσει σε «κρίσιμη καμπή», οι γερουσιαστές ζήτησαν από τον Όστιν να τους παράσχει μέχρι το τέλος της εβδομάδας μια αξιολόγηση των διαφόρων παραγόντων που είναι απαραίτητοι για την επιτυχή παράδοση των F-16 στην Ουκρανία.
Στην επιστολή που επικαλείται το Politico, οι νομοθέτες ρώτησαν τον επικεφαλής του Πενταγώνου πόσο πολύ εκτιμούν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι τα μαχητικά αεροσκάφη όταν ζητούν όπλα και από πού μπορεί να προέρχονται τα F-16 εάν εγκριθεί η αποστολή τους – από νέα παραγωγή ή υπάρχοντα αποθέματα.
⚡️Politico: US senators from both parties pressing Pentagon to send F-16s to Ukraine.
"This would be a significant capability that could prove to be a game changer on the battlefield," eight senators wrote in a letter to U.S. Defense Secretary Lloyd Austin, obtained by Politico.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 15, 2023
Ρώτησαν επίσης την αξιολόγηση του στρατού για τον αντίκτυπο του F-16 στον πόλεμο και πόσο γρήγορα οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούσαν να μάθουν να πετούν τα μαχητικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η Ουκρανία ζητά εδώ και μήνες μαχητικά αεροσκάφη για να υπερασπιστεί τους ουρανούς της και να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των όπλων της κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής αντεπίθεσης.
Από όλα τα διαθέσιμα μοντέλα, η Ουκρανία έχει δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το αμερικανικής κατασκευής F-16.
Ωστόσο, πολλοί δυτικοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής αεροπλάνων στο εγγύς μέλλον, ενώ οι συζητήσεις για την παροχή τους βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μια παρόμοια δυναμική σημειώθηκε πέρυσι, όταν η Ουκρανία προσπάθησε να εξασφαλίσει σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης από διεθνείς υποστηρικτές. Τότε, περί τα τέλη Ιανουαρίου και μετά από μήνες δισταγμού, η Δύση τελικά ενέκρινε και υποσχέθηκε παραδόσεις αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
Στις 25 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέρριψε το αίτημα του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παράσχει στην Ουκρανία αεροσκάφη F-16, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται τώρα τα F-16». Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ στέλνουν ό,τι χρειάζεται η Ουκρανία αυτή τη στιγμή: «Χρειάζεται άρματα μάχης, χρειάζεται πυροβολικό, χρειάζεται αεράμυνα, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου HIMAR», είχε πει χαρακτηριστικά.
Μέρες μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, δύο Ουκρανοί πιλότοι έφτασαν στη στρατιωτική βάση του Τούσον της Αριζόνα για να υποβληθούν σε εκπαίδευση «εξοικείωσης» στα F-16. Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να δουν πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να μάθουν να πετούν διάφορα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του F-16, σύμφωνα με το CNN.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η απροθυμία των συμμάχων να προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, Typhoon και Dassault και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία θα εμποδίσει το Κίεβο να ξεκινήσει μια αντεπίθεση και να απελευθερώσει το υπόλοιπο ουκρανικό έδαφος. Η έλλειψη προηγμένων αεροσκαφών και πυραύλων της Ουκρανίας πιθανότατα θα παρατείνει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και θα οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους.