Για πρώτη φορά το καθεστώς του Κιέβου εμφανίζεται διαλλακτικό, καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι θα συζητούσε με την Ρωσία για το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντόνμπας.
«Μπορούμε να το συζητήσουμε και να βρούμε έναν συμβιβασμό για το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι εκεί», είπε ο Β.Ζελένσκι, σύμφωνα με το defencenet.gr και πρόσθεσε «μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος, όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε, ωστόσο, να υπάρξουν «δικλείδες ασφαλείας» προσθέτοντας ότι «είμαι έτοιμος για διάλογο, δεν είμαστε έτοιμοι για συνθηκολόγηση».
Αυτό δείχνει πως ο Ουκρανός πρόεδρος είναι πιο έτοιμος πλέον να συζητήσει. Φυσικά αυτό δεν έγινε έτσι ξαφνικά, μάλλον υπάρχουν κάποιες αλλαγές και στις πιέσεις που δέχεται από την Δύση.
Η Δύση φοβάται πλέον ότι η Ρωσία θα πάρει πολύ περισσότερα εδάφη από την Ουκρανία πέραν του Ντόνμπας και της de facto ρωσικής Κριμαίας.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει θέσει τέσσερις βασικούς όρους για να σταματήσουν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Πρώτον, να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της δράση (αποστρατικοποίηση). Δεύτερον, να αλλάξει το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα (κυρίως να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ). Τρίτον, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. Κι, τέταρτον, να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, «η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία».