Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε ένας δημοσιογράφος από το Ισραήλ, ο οποίος δημοσίευσε στο «Χ» (πρώην Twitter) ότι η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ στη Γάζα (UNRWA) εμπλέκεται στον πόλεμο στο πλευρό της Χαμάς και μάλιστα ένα μέλος της κρατούσε όμηρο στο σπίτι του.
H συγκεκριμένη καταγγελία έρχεται για να δώσει νέα διάσταση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και να ενισχύσει τη θέση του Κατάρ, όταν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών για την επέκταση της συμφωνίας που ισχύει μέχρι σήμερα έδωσε τελεσίγραφο στη Χαμάς «να βρει ομήρους να ανταλλάξει».
Πιο συγκεκριμένα, ο Almog Boker έγραψε στην ανάρτησή του στο Twitter, επικαλούμενος τις μαρτυρίες ομήρων που επέστρεψαν στο Ισραήλ μετά από 50 ημέρες αιχμαλωσίας, ότι δεν βρέθηκε ποτέ στα τούνελ των ισλαμιστών, αντιθέτως ήταν κλειδωμένος στη σοφίτα ενός εργαζομένου της UNRWA!
Ο όμηρος ανέφερε ότι ο εργαζόμενος της UNRWA ήταν ένας δάσκαλος, πατέρας 10 παιδιών, ο οποίος τον είχε κλειδωμένο στη σοφίτα, του παρείχε ελάχιστο φαγητό και δεν του έδινε καθόλου φάρμακα όταν του τα ζητούσε.
Ένας άλλος όμηρος δήλωσε ότι ήταν αιχμάλωτος ενός γιατρού της Γάζας, ο οποίος παράλληλα εξέταζε και φρόντιζε μικρά παιδιά. «Αυτοί οι πολίτες είναι τρομοκράτες», γράφει ο Ισραηλινός δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι ήταν «παρόντες στο μακελειό της 7ης Οκτωβρίου και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αιχμαλωσίας αθώων».
Προφανώς, ένα θεσμικό όργανο του ΟΗΕ δεν συντάσσεται με κάποια από τις μεριές ενός πολέμου και έχει ανθρωπιστικό ρόλο, γι’ αυτό και η καταγγελία του δημοσιογράφου είναι σοβαρότατη. Ωστόσο, μεταδίδεται με επιφύλαξη, καθώς ούτε κατονομάζει τους ομήρους ούτε έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Όταν το Ισραήλ και η Χαμάς συζητούσαν για να επεκτείνουν τη συμφωνία τους την περασμένη Δευτέρα (27.11.2023), ο εκπρόσωπος των IDF στα αραβικά, ο Avichay Adraee, δήλωσε στο Sky News ότι οι ισλαμιστές έχουν μεταφέρει ομήρους και σε άλλες «τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφέροντας μάλιστα και την οικογένεια Bibas.
Από τη μεριά του, ο εμίρης του Κατάρ, ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε εκείνη την ημέρα ότι τουλάχιστον 40 γυναίκες και παιδιά κρατούνται στη Γάζα, αλλά δεν κρατούνται από τη Χαμάς. «Στόχος της επέκτασης ήταν να βρουν αυτούς τους ομήρους για να τους παραδώσουν», εξήγησε.