Χωρίς να υπάρχει κάποια πιθανότητα για ειρήνη και με τις επιθέσεις να μετρούν νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, Ουκρανία και Ρωσία ετοιμάζονται για τον τρίτο χειμώνα του πολέμου. Από τις 6 Αυγούστου, οι ουκρανικές δυνάμεις κατόρθωσαν να καταλάβουν περιοχές σε ρωσικό έδαφος. Η Ρωσία απάντησε με επιθέσεις στην Πολτάβ, τη Λβιβ και επιθετικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς και φαίνεται να αφαιρεί το όποιο προσωρινό πλεονέκτημα είχε το Κίεβο.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Σον Μπελ, το χτύπημα στην Πολτάβα δείχνει ότι προτεραιότητα της Μόσχας είναι το εσωτερικό της Ουκρανίας και όχι η εισβολή του Κιέβου στο ρωσικό έδαφος.
«Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία απαντά ρίχνοντας όσους περισσότερους πυραύλους μπορεί στο ουκρανικό έδαφος, με αυτούς να στρέφονται κατά στρατιωτικών στόχων» υποστήριξε στο Sky News.
«Παρότι οι Ουκρανοί πιέζουν προς το Κουρσκ και το ότι εκτοξεύουν πολλούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προς τη Ρωσία είναι αρκετά σαφές πού είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή.
Δηλαδή στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και την κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς» πρόσθεσε ο ίδιος.
Με φόντο αυτές τις εξελίξεις ο σαρωτικός ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δείχνει την αθέατη πλευρά των εσωτερικών συγκρούσεων στο Κίεβο.
Η παραίτηση του κορυφαίου διπλωμάτη του Κιέβου επισφραγίζει τον σαρωτικό ανασχηματισμό σε περίοδο πολέμου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, το δημόσιο πρόσωπο της διπλωματικής προσπάθειας του Ζελένσκι να χαράξει μια πορεία προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, παραιτήθηκε για να αντικατασταθεί από τον αναπληρωτή του, τον Αντρίι Σίμπιχα.
Ο ανασχηματισμός αφήνει τους δυτικούς συμμάχους να μαντεύουν, αφού αιφνιδιάστηκαν από την εισβολή του περασμένου μήνα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Η απομάκρυνση ενός υπουργού που συνεργάστηκε στενά με τις δυτικές χώρες εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη λογική του αιφνιδιαστικού ανασχηματισμού στο τέλος μιας εβδομάδας.
Οπότε η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ουκρανικές πόλεις, ενώ οι δυνάμεις της επιταχύνουν την προέλασή τους στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.
Και ενώ ο Κουλέμπα ήταν επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, ορισμένα από τα κύρια διπλωματικά σχέδια του Ζελένσκι -όπως οι εγγυήσεις ασφαλείας, το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο και η δέσμευση με τον παγκόσμιο Νότο- πήγαν στον κορυφαίο προεδρικό σύμβουλο Αντρίι Γέρμακ.
Ο επερχόμενος υπουργός Σύμπιχα είχε επίσης εργαστεί ως αναπληρωτής του Γέρμακ από το 2021.
Ο Βολοντίμιρ Φεσένκο, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Penta στο Κίεβο, δήλωσε ότι ο ανασχηματισμός είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες – και απέδωσε τις αλλαγές στη συναισθηματική κόπωση του προέδρου για τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου και στην επιθυμία να δοθεί νέα ώθηση στην κυβέρνηση.
Η αποχώρηση του Κουλέμπα ακολουθεί τις παραιτήσεις της αναπληρώτριας πρωθυπουργού Ολχα Στεφανίσινα καθώς και των υπουργών Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Επανένταξης των κατεχομένων εδαφών και του υπουργού που εποπτεύει τις στρατηγικές βιομηχανίες.
Ο επικεφαλής του κρατικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo απολύθηκε λόγω κατηγοριών για τις συχνές διακοπές ρεύματος και δεν παρείχε επαρκή προστασία στις ενεργειακές υποδομές.
Αυτό προκάλεσε την παραίτηση δύο μελών του εποπτικού συμβουλίου, τα οποία χαρακτήρισαν την κίνηση «πολιτικά υποκινούμενη».
Οι παρατηρητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι εν τω μεταξύ έτοιμοι να αυξήσουν τις πιέσεις για υποτίμηση του νομίσματος μεταξύ των μέτρων για τη στήριξη της χρηματοδότησης του Κιέβου. Το προσωπικό του ΔΝΤ άρχισε τις συναντήσεις στο Κίεβο την Τετάρτη.
Αποδεκατισμένη η ενεργειακή υποδομή της χώρας
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλευση του χειμώνα, ο τρίτος χειμώνας από την έναρξη του πολέμου – καθώς η ενεργειακή υποδομή της χώρας έχει αποδεκατιστεί από τις επιθέσεις. Οι Ουκρανοί έχουν ήδη αντιμετωπίσει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Το φθινόπωρο θα είναι πολύ σημαντικό και οι κυβερνητικοί μας θεσμοί πρέπει να συντονιστούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να επιτύχει τα αποτελέσματά της» δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.
Οι τελευταίες κινήσεις του Ζελένσκι αντιμετωπίστηκαν με επιφυλακτικότητα από τις ΗΠΑ.
«Μπορεί και να υπάρχουν λόγοι ανησυχίας» δήλωσε στο Politico ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το σχέδιο του Ζελένσκι και οι απειλές του Πούτιν
Ο Ζελένσκι, πάντως, δηλώνει ότι θα παρουσιάσει εντός Σεπτεμβρίου το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στους υποψηφίους για την προεδρία της χώρας, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Την ίδια ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας από το Βλαδιβοστόκ, τόνισε πως η κατάκτηση του ουκρανικού Ντονμπάς είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα της Ρωσίας και ότι η χώρα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο με βάση της συμπεράσματα της Κωνσταντινούπολης και με διαμεσολαβητές την Κίνα, τη Βραζιλία ή την Ινδία.
«Αν είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μαζί τους; Ποτέ δεν αρνηθήκαμε» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Εάν επιθυμούν διαπραγματεύσεις (στην Ουκρανία), δεν θα αρνηθούμε» πρόσθεσε, δηλώνοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στα συμπεράσματα των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2022 στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε πως η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ είχε σκοπό να επιβραδύνει τη ρωσική προώθηση στο Ντονμπάς, αλλά απέτυχε, καθώς το Κίεβο απλώς αποδυνάμωσε τις δυνάμεις του κατά μήκος του υπόλοιπου μετώπου.
Ο Πούτιν προειδοποίησε εκ νέου την Ευρώπη για το φυσικό αέριο.
«Φαίνεται ότι η Ευρώπη δεν θέλει το ρωσικό φυσικό αέριο.
Τότε οι ρωσικές εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη θα μειωθούν.
Αντ’ αυτού η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Τουρκία. Και το Ιράν ζητά περισσότερο αέριο» προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.