Εσωτερική ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο POLITICO στις 8 Ιουλίου αποκάλυψε ότι οι υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παράδοση βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών στην Ουκρανία δεν εκπληρώθηκαν, καθώς οι υφιστάμενες αποθήκες είναι «τουλάχιστον δύο φορές λιγότερες από ό,τι αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ»​​.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποσχεθεί να παραδώσει 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία μεταξύ του Μαρτίου του 2023 και 2024, αλλά μέχρι στιγμής έχει παραδώσει μόνο περίπου τα μισά από τα υποσχόμενα.

Διαπιστώθηκε ότι οι ευρωπαϊκοί κατασκευαστές όπλων μπορούν να παράγουν περίπου το μισό από αυτό που ισχυρίζονται οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, με την πραγματική παραγωγική ικανότητα να κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 600.000 βλημάτων ετησίως​​.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton ανέφερε ότι οι κατασκευαστές της ΕΕ θα μπορούν να παράγουν 1,7 εκατομμύρια βλήματα ετησίως, αλλά εσωτερικές πηγές από τη βιομηχανία ανέφεραν ότι η τρέχουσα ικανότητα είναι μόλις το ένα τρίτο αυτού του αριθμού​​.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία ήταν σε θέση να προμηθεύσει 3-4 εκατομμύρια βλήματα στο μέτωπο το 2023, εν μέρει μέσω ανακατασκευής σοβιετικών αποθεμάτων, όπως εκτιμά μια έκθεση της εσθονικής υπηρεσίας πληροφοριών από τον Φεβρουάριο 2024.