Ένα πρώτο φορτίο καυσίμων έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας μετά το πράσινο φως που έδωσε το Ισραήλ, με στόχο να ξανατεθούν σε λειτουργία οι γεννήτριες που ηλεκτροδοτούν νοσοκομεία και δίκτυα τηλεπικοινωνιών στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Νωρίτερα 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλήγμα σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον διευθυντή τοπικού νοσοκομείου.
Μπήκαν βυτιοφόρα στη Γάζα
Κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, το Ισραήλ ενέκρινε την είσοδο καθημερινά δύο βυτιοφόρων στην Λωρίδα της Γάζας. Η Παλαιστινιακή Αρχή, υπεύθυνη για τον τερματικό σταθμό της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ ότι 17.000 λίτρα καυσίμου παραδόθηκαν για να τροφοδοτήσουν τις γεννήτριες της εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Γάζας.
Το Ισραήλ αρνείτο μέχρι τώρα να επιτρέψει την είσοδο καυσίμου στον παλαιστινιακό θύλακα, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.
Ο πληθυσμός που έχει παγιδευτεί στον μικρό θύλακα λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τον οποίο πυροδότησε η αιματηρή επίθεση μαχητών του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, αντιμετωπίζει “άμεσο κίνδυνο λιμού”, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ.
Σήμερα τα ξημερώματα πλήγμα κατά τριών κτιρίων της Χαν Γιούνες προκάλεσε τον θάνατο 26 ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό 23, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη αυτή στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Νωρίτερα χθες, το Ισραήλ είχε καλέσει εκ νέου τους κατοίκους της Χαν Γιούνες να εκκενώσουν την πόλη και να μετακινηθούν δυτικά, πέρα από τη γραμμή του πυρός και πιο κοντά στην ανθρωπιστική βοήθεια.
“Ζητούμε από τον κόσμο να μετακινηθεί. Το γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο για πολλούς από αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να δούμε αμάχους να παγιδεύονται στα διασταυρούμενα πυρά”, δήλωσε χθες στο MSNBC ο Μαρκ Ρεγκέβ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μια τέτοια μετακίνηση θα μπορούσε να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που διέφυγαν προς τον νότο για να γλιτώσουν από την ισραηλινή επίθεση στην Πόλη της Γάζας να μετακινηθούν ξανά, μαζί με τους κατοίκους της Χαν Γιούνες, πόλης με πληθυσμό που ξεπερνά τις 400.000, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση.
Το Ισραήλ έριξε φυλλάδια στις ανατολικές περιοχές της Χαν Γιούνες στα οποία λέει στον κόσμο να απομακρυνθεί σε καταφύγια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Ρεγκέβ σημείωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να εισέλθει στην πόλη για να εκδιώξει μαχητές της Χαμάς από υπόγειες σήραγγες και οχυρά, αλλά ότι δεν υπάρχει τόσο “τεράστια υποδομή” σε περιοχές με αραιότερη δόμηση στο δυτικό της τμήμα. “Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν ξανά” αν μετακινηθούν δυτικά, συνέχισε. “Τους ζητάμε να μετακινηθούν σε περιοχή όπου ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν σκηνές και νοσοκομείο εκστρατείας”, δήλωσε.
Καθώς οι δυτικές περιοχές βρίσκονται πιο κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορεί να εισέλθει “το ταχύτερο δυνατό”, κατέληξε.
“Δεν ζητάμε το φεγγάρι. Ζητάμε βασικά μέτρα, αναγκαία για να ανταποκριθούμε στις βασικές ανάγκες του άμαχου πληθυσμού και να αναστρέψουμε την πορεία αυτής της κρίσης”, δήλωσε παράλληλα μέσω βιντεοκλήσης στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.
Οι παραδόσεις που ανακοινώθηκαν αντιπροσωπεύουν μόνον ένα μικρό μέρος των ποσοτήτων καυσίμου, δηλαδή 50 φορτηγά, που εισέρχονταν καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Η υπηρεσία αυτή ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα είναι σύντομα σε θέση να συντονίσει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα λόγω της διακοπής των επικοινωνιών.