ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals.gr

Εκρήξεις σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό: Εκκενώνουν την πόλη οι άμαχοι

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση από τον εκπρόσωπο του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι

Εκρήξεις σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό: Εκκενώνουν την πόλη οι άμαχοι

Δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο νωρίτερα στη Νταχιά, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό.

Οι επιθέσεις ήρθαν μετά από μια δραματική ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ισραηλινού Στρατού, ταξίαρχου Ντάνιελ Χαγκάρι, ο οποίος προειδοποίησε για μαζική επίθεση στα παρακλάδια του al-Qard Al -Hassan, στόχους που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας της Χεζμπολάχ.

«Θα επιτεθούμε σε μεγάλο αριθμό στόχων τις επόμενες ώρες και επιπλέον στόχους αργότερα απόψε», δήλωσε ο Ταξίαρχος Χαγκάρι, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα αποκαλύψει τις επόμενες ημέρες πώς το Ιράν χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ μέσω πολιτικών ιδρυμάτων, ενώσεων και ενώσεων. Οι επιθέσεις σηματοδοτούν μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης και πέρα ​​από την άμεση ζημιά στην οικονομική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο εκπρόσωπος του IDF στα αραβικά, συνταγματάρχης Avihai Adrai, απηύθυνε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τον λαό του Λιβάνου σήμερα το απόγευμα μέσω των κοινωνικών δικτύων. Στην ανακοίνωσή του, ο Adrai εξήγησε το κίνητρο της αναμενόμενης στρατιωτικής δράσης: «Σημαντικά μέρη των δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό του Ιράν. Αυτά τα κονδύλια χρησιμοποιούνται από την οργάνωση Χεζμπολάχ για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, την ενίσχυση, την αγορά περιουσιακών στοιχείων να αποθηκεύει πυρομαχικά, να δημιουργεί θέσεις εκτόξευσης, να χρηματοδοτεί τους μισθούς των στελεχών της και τις διαφορές τρομοκρατικών δραστηριοτήτων».

Ο Αντράι τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ιρανικής χρηματοδότησης και των ανεξάρτητων πηγών εισοδήματος της Χεζμπολάχ κατατίθενται και διαχειρίζονται στα υποκαταστήματα μιας ένωσης που ονομάζεται «Al-Qard Al-Hasan», η οποία λειτουργεί ως επίσημο καταφύγιο για τρομοκρατικά περιουσιακά στοιχεία. «Είναι εταίρος στη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, επομένως ο Ισραηλινός Στρατός αποφάσισε να επιτεθεί σε αυτές τις τρομοκρατικές υποδομές», πρόσθεσε. akurin_autoOrient_i.jpg

Μετά την αρχική ανακοίνωση, ο συνταγματάρχης Adrai άρχισε να εκδίδει τη μία μετά την άλλη ειδικές ειδοποιήσεις εκκένωσης για τουλάχιστον 25 κτίρια σε τρεις κεντρικές περιοχές στο Λίβανο – στη Dahiya στη Βηρυτό, στην κοιλάδα του Λιβάνου (Baqaa) και στο νότο της χώρας. Σε κάθε μία από τις ανακοινώσεις, προειδοποιούσε: «Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ». θα ενεργήσει εναντίον τους σύντομα. Για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των οικογενειών σας, πρέπει να απομακρυνθείτε από αυτούς αμέσως και να μείνετε μακριά τους τουλάχιστον 500 μέτρα».

Η αντίδραση στον Λίβανο ήταν άμεση. Μια μαζική μετακίνηση εκτοπισμένων που εγκατέλειψαν τη Βηρυτό αναφέρθηκε μετά τις απειλές του Ισραηλινού Στρατού για επίθεση στις εγκαταστάσεις του Al-Qard Al-Hassan που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ. Ο αντίκτυπος ήταν επίσης εμφανής πέρα ​​από την πρωτεύουσα, όταν αναφέρθηκε ότι το κρατικό νοσοκομείο στο Baalbak στην κοιλάδα του Λιβάνου εκκενώθηκε λόγω της γειτνίασής του με το κέντρο του Al-Qard Al-Hasan.

Σε απάντηση στις προειδοποιήσεις του Ισραηλινού Στρατού, η ένωση al-Qard al-Hassan της Χεζμπολάχ δημοσίευσε μια σύντομη δήλωση: «Ήδη στην αρχή του πολέμου, λάβαμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα των καταθέσεων του λαού».

Η Al-Qard Al-Hassan δεν είναι οποιαδήποτε τράπεζα και λειτουργεί άμεσα από τη Χεζμπολάχ. Τα υποκαταστήματα της τράπεζας χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα ως ο τραπεζικός βραχίονας της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά λειτουργεί υπό το πρόσχημα μιας οργάνωσης που παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες στη σιιτική κοινότητα του Λιβάνου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Χεζμπολάχ λειτουργεί ένα εκτεταμένο δίκτυο περίπου 30 καταστημάτων σε όλο τον Λίβανο, με τα μισά περίπου από αυτά να βρίσκονται στην πρωτεύουσα, τη Βηρυτό.

Η μοναδικότητα του Al-Qard Al-Hassan έγκειται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που προσφέρει: άτοκα δάνεια, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, σε αντάλλαγμα για εξασφαλίσεις που μπορεί να είναι χρυσός ή εγγυήσεις τρίτων. Αυτή η υπηρεσία ήταν ένα σημαντικό πόλο έλξης για τον σιιτικό πληθυσμό του Λιβάνου και επέτρεψε στη Χεζμπολάχ να ενισχύσει την επιρροή της στην κοινότητα με τα χρόνια. Η επέκταση των στόχων επίθεσης του IDF στους οικονομικούς στόχους της Χεζμπολάχ συνιστά μια στρατηγική αλλαγή στον πόλεμο, με στόχο την καταστροφή της οικονομικής υποδομής που τροφοδοτεί την τρομοκρατική δραστηριότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.