Ο Β.Ζελένσκι, κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ και απόντος του Βάλερι Ζαλούζνι, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, ανακοίνωσε σε μια δραματική συνεδρίαση του ουκρανικού Πολεμικού Συμβούλιου την παύση των επιθετικών επιχειρήσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ακριβώς έξι μήνες μετά την έναρξή της στις 4 Ιουνίου 2023 και της μετάβασης σε μία αμυντική διάταξη που στόχο έχει να προστατέψει τα όσα πέτυχε η ουκρανική αντεπίθεση του φθινοπώρου.

">

Δηλαδή την κατάληψη της βόρειας περιοχής της περιφέρειας της Χερσώνας (βόρεια του Δνείπερου) και την ομώνυμη πόλη πρωτεύουσα της περιφέρειας στα νότια και την Λίμαν, το Σλαβιάνσκ, το Ιζίουμ, το Κουπιάνσκ, το Χάρκοβο, αλλά και την Αβντίιβκα στα ανατολικά-αν και αυτό είναι πολύ δύσκολο πλέον σε ότι αφορά την τελευταία.

Δείτε εικόνες από την συνεδρίαση. Τα πρόσωπα μιλούν μόνα τους, ενώ ο Β.Ζαλούζνι αντέδρασε με ένα post που χαρακτηρίζει «έκπληξη» την συνεδρίαση.

Η εισήγηση ήταν του Γενικού Επιτελείου, καθώς κρίθηκε από κοινού με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς ότι δεν μπορούν -και λόγω των καιρικών συνθηκών- να συνεχιστούν οι επιθετικές επιχειρήσεις, οι οποίες άλλωστε όλες έχουν καταστραφεί με απώλειες που ξεπερνούν τους 40.000 νεκρούς συν 10.000 Ρώσους από τις 4 Ιουνίου.

Μάλιστα η σύνθεση της ουκρανικής αμυντικής γραμμής θα μοιάζει με την ρωσική «Γραμμή Σουροβικίν» που εφάρμοσε το δόγμα της ευέλικτης άμυνας με τρεις γραμμές οχυρώσεων και εν τέλει εκφύλισε τις ουκρανικές επιθέσεις.  

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ουκρανική ανακοίνωση η αμυντική γραμμή θα επεκταθεί και στα σύνορα με την Λευκορωσία και την περιοχή στην βορειοανατολική περιοχή των συνόρων με την Ρωσία.

«Η σωστή διάταξη των αμυντικών γραμμών να γίνει θέμα προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της πρώτης γραμμής.

Συζητήσαμε την προσέλκυση πόρων, τα κίνητρα των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε αυτό το έργο, τη χρηματοδότηση… Συζητήσαμε επίσης τις ανάγκες στις οποίες θα εργαστούμε με τους εταίρους για την ενίσχυση των αμυντικών μας γραμμών» είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του.

Και συνέχισε: «Προβλέπεται να κατασκευαστούν τρεις αμυντικές γραμμές. Για τον συντονισμό των ενεργειών, θα δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Υπουργό Άμυνας Rustem Umerov και τον επικεφαλής του Υπουργείου Ψηφιακής Ανάπτυξης Mikhail Fedorov.

Θα οργανώσουν ένα επιχειρησιακό αρχηγείο που θα παρακολουθεί την αλληλεπίδραση μεταξύ των τοπικών αρχών και του στρατού. Οι κύριες προσπάθειες για την κατασκευή νέων γραμμών άμυνας θα γίνουν από τις αρχές των περιοχών στο έδαφος των οποίων θα κατασκευαστούν οι ίδιες αμυντικές δομές.

Γενικά, η πρώτη γραμμή άμυνας θα κατασκευαστεί από τον στρατό και θα τρέχει κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής του μετώπου. Οι υπόλοιπες θα κατασκευαστούν από την Κρατική Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη Υποδομών της Ουκρανίας προσελκύοντας ιδιώτες εργολάβους. Το νέο επιχειρησιακό στρατηγείο θα διαθέσει τα κονδύλια για την υλοποίηση τους».

Η απόφαση ελήφθη μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin στο Κίεβο.

Γιατί η αλλαγή στρατηγικής κατά 180°; Πρώτον δεν υπάρχουν πλέον ούτε οι κατάλληλοι αριθμοί για τις επιχειρήσεις (αναλογία 4:1 πρέπει να έχει ο επιτιθέμενος), ούτε τα όπλα για να πετύχουν μια αποφασιστική νίκη.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει: Οι Ουκρανοί παρά την εξαιρετική απόδοσή τους στο πεδίο της μάχης, έχουν υποστεί ορισμένες τακτικές ήττες απέναντι στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις του 2023 που δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση αυτές του 2022, όταν μόνο οι αλεξιπτωτιστές και γενικά οι αερομεταφερόμενες Ταξιαρχίες, αλλά και το πυροβολικό είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Το Μπάκχμουτ, η Μαρίνκα, η προέλαση στο Κουπιάνσκ κλπ. ήταν τακτικές αποτυχίες στις οποίες οι Ουκρανοί δεν έχουν να αντιπαρατάξουν κάτι.

Ο ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για να πετύχουν τα παραπάνω, έχουν αλλάξει δόγμα, έχουν γίνει ο μεγαλύτερος χρήσης drones και αιωρούμενων πυρομαχικών της ιστορίας, εκεί που δεν είχαν ούτε ένα (!) επιθετικό drone ή αιωρούμενο πυρομαχικό όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν αλλάξει τουλάχιστον 25 ανεπαρκείς διοικητές πεδίου μάχης με νεότερους με σύγχρονη νοοτροπία,έχουν εκσυγχρονίσει τα όπλα τους και γενικά προχώρησαν στον 21ο αιώνα σε πολλά ζητήματα, όπως ο σύγχρονος εξοπλισμός και η εγκατάλειψη τακτικών μάχης τύπου Mad Max, που είχαμε δει στην Γεωργία το 2008 και στην εξέγερση των ρωσόφωνων περιοχών του Ντονμπάς το 2014.

Και όλα αυτά με αίμα, πολύ αίμα. Οι ρωσικές απώλειες δεν είναι ακριβείς, αλλά και 50.000 να είναι οι νεκροί, όπως αναφέρουν οι πηγές του ρωσικού Επιτελείου (οι Ουκρανοί αναφέρουν 150.000) και μεταξύ αυτών τουλάχιστον 20 ανώτατοι διοικητές είναι πολλοί, πάρα πολλοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!