Για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες μίλησαν ανοιχτά για πιθανότητα συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μετά από σχεδόν δύο χρόνια.
«Η Ουάσιγκτον δεν θα ασκήσει πίεση στο Κίεβο και δεν θα υπαγορεύσει τους όρους της εκεχειρίας», δήλωσε ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
«Σίγουρα δεν πρόκειται να υπαγορεύσουμε αυτούς τους όρους», είπε όταν ρωτήθηκε για τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το δικαίωμα στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι και στον ουκρανικό λαό να αποφασίσουν πώς και πότε θα τερματιστεί η σύγκρουση, καθώς και τους όρους των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Ο Κίρμπι αναγνώρισε νωρίτερα σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ιδιαίτερα τον κίνδυνο ήττας για την Ουκρανία εάν διακοπεί η βοήθεια από την Ουάσιγκτον.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του γερμανικού Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW, Κίελο), η Δύση έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να δίνει βοήθεια στην Ουκρανία.
Η βοήθεια προς την Ουκρανία από τη Δύση έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2023 – μειωμένη κατά σχεδόν 90% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.
Η Ουκρανία εξαρτάται πλέον όλο και περισσότερο από μια βασική ομάδα υποστηρικτών, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες συνεχίζουν να υπόσχονται και να παραδίδουν τόσο οικονομική στήριξη όσο και βασικά όπλα, όπως μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Οι προοπτικές είναι αβέβαιες, καθώς η μεγαλύτερη εκκρεμής υπόσχεση βοήθειας -αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και οι υποσχέσεις από τις ΗΠΑ μειώνονται.
Αυτά είναι τα ευρήματα της τελευταίας επικαιροποίησης του προγράμματος παρακολούθησης της στήριξης της Ουκρανίας, το οποίο καλύπτει πλέον τις υποσχέσεις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.
Κατά την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2023, σημειώθηκε σημαντική μείωση των δεσμεύσεων στήριξης σε ετήσια βάση. Η συνολική αξία των νέων πακέτων ανήλθε σε μόλις 2,11 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 87% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και το χαμηλότερο ποσό από τον Ιανουάριο του 2022.
Από τους 42 δωρητές που καταγράφηκαν, μόνο 20 έχουν υποσχεθεί νέα πακέτα βοήθειας τους τελευταίους τρεις μήνες, το χαμηλότερο ποσοστό ενεργών δωρητών από την έναρξη του πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν επίσης δώσει ελάχιστες νέες υποσχέσεις.