ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Eιλικρινά: Ποιος ασχολείται -στα σοβαρά- με το debate του ΠΑΣΟΚ;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ποκρόφσκ: Οι Ρώσοι μπήκαν στο κέντρο της πόλης

35.000 εναπομείναντες ρωσόφωνοι κάτοικοι περιμένουν τους Ρώσους ως «ελευθερωτές«

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ποκρόφσκ: Οι Ρώσοι μπήκαν στο κέντρο της πόλης

Οι μονάδες του ρωσικού Στρατού και συγκεκριμένα η 84η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Φρουρών και στοιχεία της 314ης Αεροκίνητης Ταξιαρχίας της Ομάδας Στρατιών «Κέντρο», βρίσκονται πλέον κοντά στο κέντρο της ρωσόφωνης πόλης του Ποκρόφσκ.

Η πόλη είχε παραχωρηθεί στην Ουκρανία κατά την συμφωνία αποχώρησής της από την Σοβιετική Ένωση το 1991 και περισσότεροι από 35.000 ρωσόφωνοι κάτοικοι αναμένουν τους Ρώσους ως «ελευθερωτές».

Από την πόλη έχουν αποχωρήσει περίπου 20.000 πολίτες ουκρανικής συνείδησης κατά τις τελευταίες φάσης της σύγκρουσης κι ενώ είχε ξεκινήσει η προέλαση του ρωσικού Στρατού, τον περασμένο Αύγουστο.

To ουκρανικό Γενικό Επιτελείο (στην φωτό, δεξιά ο Αρχηγός του, στρατηγός Σίρσκι) επικρατεί βαθύς προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο θα αναχαιτιστεί η ρωσική προέλαση.

Οι ουκρανικές μονάδες αποχωρούν από την πόλη που είχε μετατραπεί από το Κίεβο και τους συμμάχους του σε σύμβολο αντίστασης της Ουκρανίας, αλλά όχι με την επιτυχία που αυτό είχε συμβεί στο Μπάκχμουτ ή στην Αβντίιβκα: Η μάχη φαίνεται ότι θα κρατήσει πολύ λιγότερο καθώς τα ρωσικά τεθωρακισμένα ήδη μάχονται με τις ουκρανικές μονάδες οπισθοφυλακής που απλά δίνουν αγώνα για να προλάβουν οι Ουκρανοί μαχητές των κύριων μονάδων, να αποχωρήσουν.

Πόσο θα κρατήσει η ουκρανική αντίσταση; Οι Ουκρανοί λένε ότι «Θα αντέξουν μέχρι να έρθουν ενισχύσεις» (από πού;) «στις αρχές Νοεμβρίου», οι Ρώσοι μιλάνε για «Μία εβδομάδα το πολύ».

O πρόεδρος της ουκρανικής εταιρείας Ukrmetallurgprom, Ολεξάντερ Καλένκοβ, ήδη προετοιμάζει τους Ουκρανούς για τις συνέπειες της απώλειας της πόλης λέγοντας ότι «Αν χάσουμε τον έλεγχο της πόλης η μεταλλουργική παραγωγή του κράτους θα μειωθεί κατά 25-30% και ειδικά στο ατσάλι 40%».

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές επιβεβαιώνουν ότι οι Ρώσοι προχωρούν παντού:

  • Στην πόλη κοντά στο Ποκρόφσκ, στην Νικολάεβκα, ο ρωσικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις επίθεσης στην περιοχή ενός προπυργίου της εταιρείας. Βαριές μάχες με τυφέκια βρίσκονται σε εξέλιξη με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων.
  • Το κεντρικό τμήμα του οικισμού Krutoy Yar και η περιοχή στα νότια τέθηκαν υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.
  • Στα δυτικά και βόρεια του ορυχείου Selidovskaya, οι συγκρούσεις συνεχίζονται κατά μήκος της δασικής ζώνης ανατολικά του σιδηροδρόμου και κατά μήκος της χαράδρας.
  • Στα νότια της Katerinovka, ομάδες με δυνατότητα ελιγμών προχώρησαν κατά μήκος της τοποθεσίας Solonenkaya και μιας σειράς δασικών ζωνών σε μια περιοχή πλάτους έως 3,05 km και βάθους έως 1,1 km. Οι μάχες συνεχίζονται για τη Μαξιμιλιάνοβκα και στο ανατολικό άκρο της ρεματιάς Ντολγκάγια
  • Στο Ugledar τα πράγματα δείχνουν να έχουν τελειώσει για τους Ουκρανούς. Οι μάχες συνεχίζονται βόρεια του ποταμού Kashlagach από την Prechistovka έως το Ugledar και στο ανατολικό τμήμα του τελευταίου, όπου ρωσικές ομάδες επίθεσης έχουν καταλάβει πολλά σπίτια.
  • Στην Κατεύθυνση Velikonovoselkovskoye επίσης οι Ουκρανού υποχωρούν

Οι Ουκρανοί παντού αμύνονται απεγνωσμένα, αλλά μέχρι στιγμής, δεν σημαίνει σε τακτικό επίπεδο τίποτα αυτό: Υποχωρούν παντού.

Οι απώλειες και των δύο πλευρών είναι μεγάλες, αλλά οι Ρώσοι τους αντικαθιστούν. Οι Ουκρανοί, όχι…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.