Η αμερικανική απόφαση να ανακατευθύνει πυραύλους Patriot, που είχαν αρχικά προοριστεί για την Ελβετία, προς την Ουκρανία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Βέρνη.

Σύμφωνα με το ελβετικό μέσο ενημέρωσης Blick, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να καθυστερήσουν την παράδοση των πυραύλων PAC-3 αξίας 340 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελβετία και να τους στείλουν στην Ουκρανία.

Οι πύραυλοι PAC-3, οι οποίοι είναι οι πιο προηγμένοι που χρησιμοποιούνται από το σύστημα αεράμυνας Patriot, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί κατά των βαλλιστικών πυραύλων.

Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 4,1 εκατομμύρια δολάρια και βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν την αεράμυνά τους λόγω των αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία.

Η γερμανική πρωτοβουλία, με επικεφαλής τον Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, επιδιώκει να στείλει περισσότερους πυραύλους Patriot στην Ουκρανία.

Στις 11 Ιουνίου, ο Πιστόριους ανακοίνωσε ότι 68 πυραύλοι είναι καθ’ οδόν προς το Κίεβο, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Ο Πιστόριους, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η απόφαση των ΗΠΑ έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Ελβετία, η οποία ανησυχεί για την καθυστέρηση στην παράδοση των πυραύλων και τον αντίκτυπο στην εθνική της ασφάλεια.