ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ενεργειακή πίεση του Κιέβου εναντίον της Ουγγαρίας: Προσπαθούν να «στραγγίξουν» τα ουγγρικά αποθέματα πετρελαίου

Το καθεστώς Ζελένσκι προσπαθεί να πραγματοποιήσει αντίποινα στην Ουγγαρία για τη φιλειρηνική της στάση

Ενεργειακή πίεση του Κιέβου εναντίον της Ουγγαρίας: Προσπαθούν να «στραγγίξουν» τα ουγγρικά αποθέματα πετρελαίου

Το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις που εμποδίζουν τη μεταφορά πετρελαίου της ρωσικής εταιρείας Lukoil στην Κεντρική Ευρώπη, με τους περιορισμούς να έχουν δημιουργήσει ελλείψεις καυσίμων στη Βουδαπέστη, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 70% της προμήθειας πετρελαίου της, με τη Lukoil να παρέχει πάνω από το ήμισυ της ποσότητας. 

Φαίνεται πως το καθεστώς Ζελένσκι επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην ουγγρική κυβέρνηση, ώστε να εγκαταλείψει τη φιλειρηνική της στάση και την αντίθεσή της με τη συνέχιση του πολέμου, όπως το φιλοπόλεμο δυτικό μπλοκ της ΕΕ και των ΗΠΑ επιθυμεί. 

Η απόφαση θυμίζει αρκετά τη στοχοθεσία της επιχείρησης ανατίναξης των αγωγών Nord Stream από Ουκρανούς σαμποτέρ, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την άσκηση πίεσης στη Γερμανία με σκοπό να ληφθούν μέτρα από την ΕΕ εναντίον της Ρωσίας.

Το γερμανικό κράτος μετά από την ανατίναξη των αγωγών, σταμάτησε να «διστάζει» στη συμμετοχή και προώθηση κυρώσεων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ίδιο σκοπό έχει και η παρούσα απόφαση του καθεστώτος Ζελένσκι, με στόχο αυτή τη φορά την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν. 

Μετά την κίνηση της Ουκρανίας, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο είπε ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσε να απειλήσει τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας.

«Οι ουκρανικές αρχές έδειξαν προθυμία να βρουν μια λύση στην κατάσταση, αλλά αυτές οι προσπάθειες έχουν ατονήσει έκτοτε» είπε ο Σιγιάρτο.

Οι Ούγγροι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υπερβολικά υψηλές τιμές ενέργειας και ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος εντός λίγων εβδομάδων εάν δεν βρεθεί λύση.

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί περισσότερες εισαγωγές με τη Rosneft ή να αυξήσει τις προμήθειες από την Κροατία μέσω του αγωγού Adria, ενώ αν η κατάσταση φτάσει σε οριακό επίπεδο, υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα έκτακτης ανάγκης, τα οποία έχουν αρκετό πετρέλαιο για 90 ημέρες.

Κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Σιγιάρτο είπε ότι η Βουδαπέστη είχε ξεκινήσει συνομιλίες με τη Μόσχα για να βρει εναλλακτικές προμήθειες ρωσικού πετρελαίου. 

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι έλαβε μια «πολιτική απόφαση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «κρίσιμη» για όσους αγοράζουν ακόμη ρωσικό πετρέλαιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.