Η ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών απείλησε με πρόστιμο τη Wikipedia προκειμένου να διαγραφούν «ψευδείς αναφορές» στην ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.
Η Ρωσία επιχειρεί έτσι να σφίξει τον κλοιό λογοκρισίας για την επέμβαση στην Ουκρανία, μετά το μπλόκο που επέβαλε σε ξένα μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακές πλατφόρμες.
H ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor ζήτησε την απομάκρυνση «υλικού με ανακριβείς πληροφορίες δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 4 εκατ. ρουβλίων, περίπου 44.000 ευρώ.
Παραμένει ασαφές ποια λήμματα της εγκυκλοπαίδειας αφορούσε η προειδοποίηση, ωστόσο εθελοντές που συμμετέχουν στη σύνταξη των λημμάτων δήλωσαν τον περασμένο μήνα στο Vice ότι η Roskomnadzor είχε απειλήσει να μπλοκάρει τη Wikipedia για τη δημοσίευση πληροφοριών της ουκρανικής κυβέρνησης για τις απώλειες αμάχων και Ρώσων στρατιωτών, στο λήμμα της ρωσικής έκδοσης για την «Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Το Ίδρυμα Wikimedia, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου ότι «δεν θα υποχωρήσει στις προσπάθειες λογοκρισίας και εκφοβισμού» εναντίον των εθελοντών που συντάσσουν τα λήμματα.
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της επέμβασης στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ψήφισε νόμο που τιμωρεί με κάθειρξη έως 15 ετών τη μετάδοση πληροφοριών που έρχονται σε αντίθεση με τα κρατικά ρωσικά μέσα.
Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ καταδίκασαν το νόμο κάνοντας λόγο για «ολικό πληροφοριακό μπλακάουτ».
Μη προσβάσιμα για τους Ρώσους πολίτες είναι εξάλλου το Facebook και το Instagram, τα οποία επίσης κατηγορούνται από το Κρεμλίνο για την αναπαραγωγή «απαγορευμένου» περιεχομένου.
Μάλιστα η μητρική εταιρεία Meta Platforms αναγνωρίστηκε και επίσημα ως «εξτρεμιστική οργάνωση», μετά την απόφαση να αλλάξει την πολιτική της στην Ουκρανία ώστε να επιτρέπονται οι αναρτήσεις που υποκινούν σε βία κατά των Ρώσων.