Η Συρία αποτέλεσε «εργαστήριο drones» για τα εμπόλεμα μέρη της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011, κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν drones και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, ανέφερε έκθεση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Τουλάχιστον 39 τύποι στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από έξι χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία, ανέφερε η PAX, μια ολλανδική μκο για την ειρήνη, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Τουρκία, το Ισραήλ και το συριακό καθεστώς έχουν χρησιμοποιήσει drones σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
«Η Συρία έγινε ένα “εργαστήριο drones”, στο οποίο χώρες και μη κρατικές ένοπλες ομάδες έχουν δοκιμάσει διαφορετικούς νέων τύπων drones», υπογραμμίζει η PAX.
«Την τελευταία δεκαετία, βελτιωμένα drones στον εναέριο χώρο της Συρίας έχουν επανειλημμένα δείξει πώς οι στρατιωτικοί φορείς (…) έχουν εξελίξει τις γνώσεις τους» σε αυτόν τον τομέα, προσθέτει η έκθεση.
Ιρανικά, ρωσικά και αμερικανικά drones καμικάζι που χρησιμοποιούνται στη Συρία έχουν αναπτυχθεί «σε μεγαλύτερη κλίμακα» στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από το 2016, η Τουρκία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που τη βοήθησαν να καταλάβει μια ευρεία ζώνη μεθοριακών εδαφών.
Περισσότερες από 60 επιθέσεις τουρκικών drones έπληξαν περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με την έκθεση.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB-2 που αναπτύχθηκε στη Συρία έχει γίνει «το πιο γνωστό μαχητικό drone της Τουρκίας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στις συγκρούσεις στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην Αιθιοπία και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία», τόνισε η PAX for Peace.
Ο πόλεμος έχει αποδειχθεί «το απόλυτο εργαστήριο μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV)» για τη Ρωσία, επιτρέποντάς της να αξιολογεί drones εταίρων της και να δοκιμάζει τα δικά της μαχητικά drones και όπλα.
Η επέμβαση της Ρωσίας για την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος ήταν κρίσιμη καθώς αυτό έχανε τεράστιες εκτάσεις εδαφών.
«Η Ρωσία (…) επηρέασε σημαντικά την πορεία του πολέμου χάρη στα drones», σύμφωνα με την PAX.
Το Ιράν προμήθευσε επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε συμμαχικές ιρακινές πολιτοφυλακές και τη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία είχε ήδη προηγμένες ικανότητες αλλά εδραίωσε την εμπειρία της πολεμώντας μαζί με το Ιράν και τη Ρωσία στη Συρία, ανέφερε η έκθεση.
Έξι τύποι ιρανικών drones έχουν επίσης «αναφερθεί ότι βρίσκονται στα χέρια του συριακού καθεστώτος», διευκρινίζει η μκο.
Παράλληλα, τζιχαντιστές, που ανήκουν σε οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος ή την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), έχουν μετατρέψει πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για στρατιωτική χρήση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.