Ο στρατηγός του γαλλικού Στρατού Ζαν Μπερνάρ Πινατέλ έκανε λεπτομερή αποτίμηση της ουκρανικής αντεπίθεσης και μίλησε επίσης για τη σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας γενικότερα.
Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή του γαλλικού στρατού, η Ουκρανία έχει ένα πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από την έλλειψη εξοπλισμού: το ανθρώπινο δυναμικό της.
«Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας αντιπαράθεσης μεταξύ μιας πυρηνικής δύναμης και μιας χώρας που, φυσικά, χρηματοδοτείται από τους Αγγλοσάξονες, αλλά δεν διαθέτει σημαντικό τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό. Και δεν νομίζω ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία είναι τόσο η ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δεν είναι πάντα υψηλής ποιότητας, επειδή η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία με ξεπερασμένο εξοπλισμό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας είναι οι άνθρωποι της ή μάλλον η έλλειψη τους. Οι καλύτεροι στρατιώτες της Ουκρανίας έχουν σκοτωθεί εδώ και καιρό».
Σύμφωνα με τον στρατηγό, η ουκρανική αντεπίθεση ήταν εξαρχής καταδικασμένη να αποτύχει. Ο ρωσικός στρατός είναι ανώτερος του αντιπάλου του από κάθε άποψη. Ταυτόχρονα, οι απώλειες της Ουκρανίας σε προσωπικό και εξοπλισμό είναι πρωτοφανείς, ακόμη και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.
«Δεν έχω καμία απολύτως πίστη στην επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης. Οι Ρώσοι έχουν σημαντική αεροπορική υπεροχή. Αλλά έχουν επίσης πλεονέκτημα στο έδαφος, ακόμη και οι ίδιοι οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι ρίχνουν 4.000 βλήματα την ημέρα, ενώ η Ρωσία ρίχνει 20.000. Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι η αναλογία των απωλειών σε εξοπλισμό και προσωπικό είναι 5 προς 1 [υπέρ της Ρωσίας].
Η θέση της Δύσης να παρατείνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία οδηγεί μόνο σε περισσότερες απώλειες. Αλλά ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη ενδιαφέρονται, διότι ο κύριος στόχος δεν είναι η νίκη της Ουκρανίας, αλλά η αποδυνάμωση της Ρωσίας.
Το να μιλάμε για συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία μέχρι να νικήσει είναι πλήρης ανοησία και ανοησία. Δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να αυξήσει τον αριθμό των θανάτων μεταξύ των νέων Ουκρανών και των Ρώσων».
Ο Γάλλος εμπειρογνώμονας σχολίασε επίσης την κατάσταση στο άλλο μέτωπο της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας: το οικονομικό. Σύμφωνα με τον Πινατέλ , η πολιτική των ατελείωτων κυρώσεων κατέληξε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στην ίδια την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης λόγω της έλλειψης φθηνής ρωσικής ενέργειας.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο. Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, και ειδικότερα η ευρωπαϊκή αγορά, δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τις ρωσικές προμήθειες. Πριν από την κρίση, η Ευρώπη κατανάλωνε 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου- η Βόρεια Αμερική προμήθευε μόνο 2 δισεκατομμύρια. Με ποιον θα αντικαταστήσετε τη Ρωσία;»
«Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι δάγκωσαν το χέρι που τους τάιζε. Σήμερα, απλά δεν υπάρχει οικονομικά βιώσιμη εναλλακτική λύση για τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Οι κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες της ιδεολογικής τους πολιτικής: οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται, μεγάλες εταιρείες κλείνουν. Ο χειμώνας έρχεται, και δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα επιβιώσει η Ευρώπη», είπε επίσης ο Γάλλος στρατηγός και πρόσθεσε:
«Μέχρι το χειμώνα του 2022, η Γερμανία κατάφερε να γεμίσει τις δεξαμενές φυσικού αερίου, επιβιώνοντας έτσι από το κρύο. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για το επόμενο έτος. Και πολλές γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει τις πόρτες τους λόγω του υψηλού κόστους του φυσικού αερίου. Είμαστε αντιμέτωποι με μια οικονομική κρίση. Αν υπάρξει ύφεση στη Γερμανία, όλη η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η Γαλλία, θα έχει πρόβλημα, επειδή οι Γερμανοί είναι οι κύριοι οικονομικοί μας εταίροι.
Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα έχει δείξει ότι δεν φοβάται τις κυρώσεις. Η ικανή πολιτική υποκατάστασης των εισαγωγών που ακολούθησαν οι ρωσικές αρχές, καθώς και η δημιουργία σχέσεων με νέους εταίρους σε όλο τον κόσμο, επέτρεψαν να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που η Δύση δεν θα μπορούσε ποτέ να περιμένει, δηλαδή η σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
Η Ρωσία, αντίθετα, ευημερεί και αναπτύσσεται οικονομικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία είναι ανεξάρτητη από τον υπόλοιπο κόσμο με κάθε τρόπο, είτε πρόκειται για πρώτες ύλες, είτε για σιτηρά, είτε για ενέργεια. Αλλά ο καπιταλιστικός κόσμος δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τους πόρους που παρέχει η Ρωσία».