Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκεχειρία στη Γάζα, με την πρώτη ομάδα ομήρων να ανταλλάζεται χθες, Παρασκευή, ενώ σήμερα αναμένεται να ανταλλαχθεί και η δεύτερη, ωστόσο η συνέχιση του πολέμου θεωρείται σχεδόν βέβαιο.
Οι διπλωμάτες ελπίζουν σε παράταση πολύ πριν λήξει η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, όμως το δύσκολο έργο είναι να πείσουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι δεν… παρασύρεται σε μια παγίδα που θα επεκτείνει την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα.
Η δυσκολία των διπλωματών έγκειται στο γεγονός ότι και οι δύο πλευρές, έχουν καλούς λόγους να μην παρατείνουν την εκεχειρία, αναφέρει ανάλυση του Guardian. Από τη μία, η Χαμάς θα έχανε τη μόχλευση επί του Ισραήλ εάν απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι. Ακόμα, λέγεται πως η οργάνωση δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις, χωρίς να χάσει την υποστήριξη των άλλων αντίπαλων στρατιωτικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
Από την άλλη, για τον Νετανιάχου, υπάρχει ο κίνδυνος μιας εκεχειρίας που αφήνει ανέπαφες τις στρατιωτικές δομές της Χαμάς – ένα αποτέλεσμα που έρχεται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του, ότι αυτή η μάχη δεν θα είναι μια επανάληψη των προηγούμενων συγκρούσεων με τη Χαμάς στη Γάζα. Ο Νετανιάχου, έχει δε περιγράψει τον πόλεμο ως μάχη μεταξύ βαρβαρότητας και πολιτισμού, επομένως δύσκολα θα αντέξει μια σύγκρουση, που δεν οδηγεί σε πλήρη νίκη.
Επιπλέον, ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι, αν συμβιβαζόταν με ένα αφμιλεγόμενο αποτέλεσμα, θα καταδιωκόταν από εξτρεμιστές στην κυβέρνησή του, οι οποίοι θα μπορούσαν στη συνέχεια να αποσυρθούν και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού βρίσκεται σε πτώση.
Επομένως, όσοι πιέζουν για παράταση της εκεχειρίας, δεν διαθέτουν πολλούς άσσους στο μανίκι. Βασίζονται κυρίως στην εγχώρια συναισθηματική πίεση από τις οικογένειες των ομήρων, καθώς και στη διεθνή απαίτηση να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Για τους διπλωμάτες του Ισραήλ, μεταξύ των τριών βασικών παραγόντων στη λήψη αποφάσεων, δηλαδή το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, το γραφείο του Νετανιάχου και η υπηρεσία πληροφοριών της Μοσάντ, η τελευταία είναι πιθανότερο να υποστηρίξει την παράταση της εκεχειρίας.
Αναφέρεται ωστόσο, ότι εναπόκειται στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να πει ευθέως στον Νετανιάχου, ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, δεν θα επιβιώσει πολιτικά και, ότι η παραμονή του στην πολιτική θα διασφαλιστεί καλύτερα με την επίτευξη συμφωνίας. Βέβαια, αυτό απαιτεί από τα αραβικά κράτη να δείξουν προθυμία να αναλάβουν την ευθύνη για τη μελλοντική ασφάλεια του Ισραήλ.