Με άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Washington Post διερωτάται «Θα τραβήξει άραγε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την πυρηνική σκανδάλη;».
Η τοποθέτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμά του ότι δεν μπλοφάρει σχετικά με τη χρησιμοποίηση κάθε όπλου που θα χρειαστεί για να υπερασπίσει ρωσικά εδάφη, έκανε αρκετά διεθνή ΜΜΕ να επιχειρούν να… μπουν στο μυαλό του Ρώσου προέδρου και να αποκωδικοποιήσουν την στρατηγική του.
Προς το παρόν, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο εξακολουθεί να είναι χαμηλός.
Για την CIA, δεν υπάρχουν σημάδια επικείμενης ρωσικής πυρηνικής επίθεσης. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις του Ρώσου ηγέτη ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» για να υπερασπιστεί τη Ρωσία ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη.
«Δεν βλέπουμε κανένα στοιχείο σήμερα στην υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ ότι πλησιάζει πιο κοντά στην πραγματική χρήση τους, ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων», δήλωσε στο CBS News, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το λάβουμε στα σοβαρά, να προσέχουμε για σημάδια πραγματικής προετοιμασίας», πρόσθεσε.
Τα ουκρανικά στρατεύματα δεν χρησιμοποιούν πολλά τανκς για να καταστρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις και μερικές φορές η μάχη έχει μικρπή διάρκεια κυρίως στα χωριά. Τι θα μπορούσαν λοιπόν να στοχεύουν οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις με νικηφόρο αποτέλεσμα; «Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι ένα μαγικό ραβδί», επισημαίνει ο Αντρέι Μπακλίτσκιβ , επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ, ο οποίος ειδικεύεται στον πυρηνικό κίνδυνο. «Δεν είναι κάτι που απλώς χρησιμοποιείς και σου λύνουν όλα τα προβλήματά σου», προσθέτει.
«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας », επισημαίνει από την πλευρά του ο Μπακλίτσκιβ. Η αντίδραση αυτή θα μπορούσε να μετατρέψει τον Πούτιν σε παγκόσμιο παρία.
«Το σπάσιμο του πυρηνικού ταμπού θα επέβαλε, τουλάχιστον, πλήρη διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας», εκτιμά από την πλευρά του ο Σίντχαρτ Καουσάλ, ερευνητής στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο που ειδικεύεται στην άμυνα και την ασφάλεια.
Τα πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία σε μια άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμα για μάχη. Αλλά τα αποθέματά της με κεφαλές μικρότερης εμβέλειας – τα λεγόμενα τακτικά όπλα που ο Πούτιν μπορεί να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία – δεν είναι, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. «Όλα αυτά τα όπλα είναι αποθηκευμένα», εξηγεί ο Πάβελ Πόντβιγκ, ένας άλλος ανώτερος ερευνητής που ειδικεύεται στα πυρηνικά όπλα στη δεξαμενή σκέψης του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό στη Γενεύη.
«Πρέπει να τα βγάλετε από το καταφύγιο, να τα φορτώσετε σε φορτηγά» και μετά να τα «παντρέψετε» με πυραύλους ή άλλα συστήματα παράδοσης, τονίζει. Η Ρωσία δεν έχει δημοσιεύσει τον πλήρη κατάλογο των τακτικών πυρηνικών όπλων της και των δυνατοτήτων τους. Ο Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει κρυφά την προετοιμασία τους για αιφνιδιαστική χρήση.
«Αυτό θα έπαιζε ρόλο σε μεγάλο βαθμό για τους Ρώσους….κάθε κλιμάκωση παρέχει στην άλλη πλευρά και μια απειλή αλλά (επίσης) ένα πλαίσιο για να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία», είπε ο Kάουσαλ προσθέτοντας ότι:
«Υπάρχει ένα είδος γραμματικής για την πυρηνική σηματοδότηση και την ακραία νοοτροπία, και μια λογική σε αυτό που είναι κάτι περισσότερο από απλά, ξέρετε, ένας τρελός μια μέρα αποφασίζει να περάσει σε τέτοιου είδους καταστάσεις.
Οι αναλυτές αναμένουν επίσης να υπάρξουν επίσης άλλες κλιμακώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μη πυρηνικά όπλα.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει έκπληξη από την πλευρά της Ρωσίας», είπε ο Νικολάι Σόκοφ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών όταν εργαζόταν για το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και τώρα βρίσκεται στο Κέντρο Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης της Βιέννης. «Η απόφαση να σκοτωθούν εν ψυχρώ δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, είναι μια σκληρή απόφαση. Όπως θα έπρεπε να είναι, είπε.
Ο Πούτιν μπορεί να ελπίζει ότι οι απειλές από μόνες τους θα επιβραδύνουν τις προμήθειες όπλων της Δύσης στην Ουκρανία και θα κερδίσουν χρόνο για να εκπαιδεύσουν 300.000 επιπλέον στρατεύματα που κινητοποιεί, προκαλώντας διαμαρτυρίες και μία φυγή ανδρών που θα μπορούσαν να επιστρατευτούν.
«Ο Πούτιν καταργεί πραγματικά πολλές γέφυρες πίσω του αυτή τη στιγμή, με τη μερική επιστράτευση για την προσάρτηση νέων εδαφών», είπε η ερευνήτρια Μασίκοτ του ινστιτούτου RAND. «Υποδηλώνει ότι θέλει να κερδίσει τον πόλεμο με τους όρους του», «Ανησυχώ πολύ για το πού θα μας οδηγήσει αυτό …», προσθέτει.