Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει πολλές δεκάδες κινητά αντιαεροπορικά συστήματα Gepard στην Ουκρανία τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και φονικά.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, επιβεβαίωσε την αποστολή μεγάλου αριθμού βαρέων όπλων στην Ουκρανία, στη διάρκεια συνάντησης των συμμάχων στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάϊν της Γερμανίας.
Τα μεταχειρισμένα οχήματα, που ονομάζονται «Gepard Flakpanzer», είναι σχεδιασμένα για αεράμυνα, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων στο έδαφος καθώς διαθέτουν πυροβόλα των 35 χλστ.
Το σύστημα σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά από τότε έχει εκσυγχρονιστεί.
Η Krauss-Maffei Wegmann, μια γερμανική κατασκευάστρια όπλων, είπε ότι είχε περίπου 50 από τα οχήματα – τα οποία έχουν ραντάρ και πυροβόλα εγκατεστημένα με σε πύργο αρμάτων μάχης – έτοιμα να αναπτυχθούν και θα τα προμηθεύσει απευθείας στην Ουκρανία.
Είχαν προσφερθεί και στην Ελλάδα αλλά… κάποιοι τα έκριναν ακατάλληλα και τα αρνήθηκαν.
Το Gepard είναι εξοπλισμένο με έναν κατευθυνόμενο με ηλεκτρικό σύστημα πυργίσκο δύο ατόμων οπλισμένο με δύο πυροβόλα όπλα Oerlikon KDA 35 mm.
Τα όπλα έχουν αυτόματη τροφοδοσία. Το μήκος της κάννης είναι 90 διαμετρήματα (3.150 mm). Ο ρυθμός βολής είναι 1.100 βολές το λεπτό. Κάθε πυροβόλο των 35 χιλιοστών έχει 320 φυσίγγια έτοιμα για βολή, αντιαεροπορικά πυρομαχικά και 20 φυσίγγια πυρομαχικών κατά στόχων εδάφους.
Τα πυροβόλα είναι ικανά να εκτοξεύουν μια σειρά τυποποιημένων πυρομαχικών 35 mm, συμπεριλαμβανομένων των νέων φυσιγγίων FAPDS.Τα FAPDS έχουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 1.400 μέτρα το δευτερόλεπτο. Το Gepard είναι εξοπλισμένο με οκτώ εκτοξευτές καπνού εγκατεστημένους εκατέρωθεν του πυργίσκου.
Ο Στρατός της Γερμανίας δεν χρησιμοποιεί πλέον τα οχήματα, αλλά το μοντέλο χρησιμοποιείται στη Βραζιλία, την Ιορδανία, το Κατάρ και τη Ρουμανία. Στη Βραζιλία, τέτοια οχήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την άμυνα των γηπέδων ποδοσφαίρου από πιθανές επιθέσεις με drone κατά τη διάρκεια διεθνών τουρνουά.
Παρά τις πιέσεις από μέλη της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς καθώς και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, η Γερμανία είχε αποφύγει την αποστολή βαρέων όπλων απευθείας στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση είχε αναφέρει διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι δεν υπήρχαν άμεσα διαθέσιμα όπλα, ότι θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών να χειριστούν τον εξοπλισμό και ότι θα μπορούσε να προκληθεί ο κίνδυνος μίας ευρύτερης σύγκρουσης.
Η κυβέρνηση συζητά πολλές ακόμα αποστολές βαρέων όπλων στην Ουκρανία από Γερμανούς κατασκευαστές όπλων. Ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα αλλάξει την πολιτική του να μην παραδίδει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων.
Έκτοτε έστειλε αντιαρματικές ρουκέτες και αμυντικά όπλα εδάφους-αέρος στην Ουκρανία, μερικά από αυτά από παλιά αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας. Η κυβέρνηση έχει επίσης στείλει νάρκες, πυρομαχικά πολυβόλων, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι σύντομα θα ληφθεί απόφαση για το αν θα επιτραπεί η εξαγωγή 100 παλαιών οχημάτων μάχης πεζικού Marder. Την Πέμπτη, το γερμανικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει την αποστολή περισσότερων όπλων – συμπεριλαμβανομένου βαρέως οπλισμού – στην Ουκρανία.
Η Γερμανία θα εγκρίνει την παράδοση στην Ουκρανία αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων «Gepard», δήλωσε βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού την Τρίτη (26.04.2022).
Ο Γιοχάνες Φόγκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η Κριστίν Λάμπρεχτ επρόκειτο να κάνει αυτή την ανακοίνωση στη συνάντησή της με συμμαχικές χώρες στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.
Βάσει του σχεδίου η βιομηχανία όπλων Krauss – Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.
Χθες Δευτέρα (25.04.2022), ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν εκτίμησε ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, «αν έχει καλό εξοπλισμό, καλή στήριξη».
Οι ΗΠΑ που προσφέρουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θέλουν «να της δώσουν το είδος της στήριξης, το είδος του πυροβολικού και των πυρομαχικών που θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στάδιο της μάχης», διευκρίνισε ο Όστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Πολωνία χθες, αφού επισκέφθηκε την Κυριακή (24.04.2022) το Κίεβο.
Η Ουκρανία ζητεί κυρίως βαρύ πυροβολικό και τεθωρακισμένα για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από τις τεράστιες πεδιάδες στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά ο ρωσικής κατασκευής εξοπλισμός τον οποίο έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί είναι σπάνιος.
Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που διαθέτουν ακόμη αποθέματα τα στέλνουν στο Κίεβο, μερικές φορές με αντάλλαγμα αμερικανικά όπλα νέας γενιάς.
Ήδη η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων και η Βρετανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.