Η είδηση ότι στρατεύματα από τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσαν να ενωθούν με τους Ρώσους στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στη Σεούλ.

Το βίντεο έχει πίξελ, αλλά το μήνυμα είναι σαφές. Το κλιπ, που δημοσιεύτηκε από το NK News, υποτίθεται ότι δείχνει βορειοκορεάτες στρατιώτες να παραλαμβάνουν βασικές προμήθειες σε μια εκπαιδευτική βάση στα ανατολικά της Ρωσίας, πριν συμμετάσχουν στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η είδηση ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει στείλει 3.000 στρατιώτες για να εκπαιδευτούν για να πολεμήσουν στον πόλεμο έχει τρομοκρατήσει την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία στη Σεούλ – 7.300 χιλιόμετρα από το Κίεβο – όπου η Βόρεια Κορέα είναι ταυτόχρονα εχθρός και γείτονας, όπως αναλύει ο Guardian.Αυτό που κάποτε ήταν μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι τώρα μια ασιατική σύγκρουση.

Σε αντάλλαγμα για τα όπλα και τα στρατεύματα, η Πιονγκγιάνγκ θα εξασφαλίσει πολυπόθητα μετρητά και, ενδεχομένως, ρωσική τεχνογνωσία για διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και υποβρύχια – αναβαθμίσεις υλικού που θα εντείνουν δραματικά την απειλή που ήδη αποτελεί ο Βορράς για τους γείτονές του.

«Η ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας σηματοδότησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι πλέον μια σύγκρουση που έχει ελάχιστη σχέση με τη Νότια Κορέα», ανέφεραν οι Korea Times σε κύριο άρθρο τους. Οι στρατιώτες αποτελούν μέρος μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης που, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους, θα μπορούσε να φτάσει τις 12.000 (10.000 ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας). Περιλαμβάνουν ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις γνωστές ως «Σώμα Καταιγίδας».

«Η μαζική αποστολή στρατευμάτων δείχνει ότι οι δεσμοί Ρωσίας-Βόρειας Κορέας προχωρούν πέρα από την παροχή τυφεκίων, βλημάτων και πυραύλων μικρού βεληνεκούς στο επίπεδο μιας συμμαχίας αίματος», ανέφερε η Korea Herald.

Τα βορειοκορεατικά στρατεύματα αναμένεται να ενισχύσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο Νότος φοβάται ότι η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις κατά μήκος των συνόρων τους, όπου οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές.

Την Παρασκευή, ο Νότος εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» μετά την κίνηση της Ρωσίας να επικυρώσει την αμυντική της συνθήκη με τη Βόρεια Κορέα, καλώντας εκ νέου τη Μόσχα να σταματήσει την «παράνομη συνεργασία» της με την Πιονγιάνγκ.

Υπό τον συντηρητικό πρόεδρό της, Γιουν Σουκ Γιολ, η Νότια Κορέα προσυπέγραψε τις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και παρείχε ανθρωπιστική και μη θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία. Αυτή την εβδομάδα, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Νότια Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει αξιωματούχους στην Ουκρανία για να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τις τακτικές μάχης της Βόρειας Κορέας και να συμμετάσχουν σε ανακρίσεις αιχμαλώτων βορειοκορεατικών στρατευμάτων.

Ενώ ο Νότος είναι σημαντικός εξαγωγέας όπλων – ο ένατος μεγαλύτερος στον κόσμο με πωλήσεις αξίας 14 δισ. δολαρίων πέρυσι – έχει μια μακρόχρονη πολιτική να μην παρέχει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση. Αυτό περιλαμβάνει την Ουκρανία.

Αλλά η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων αυξάνει την πίεση προς τον Γιουν να άρει τον περιορισμό – μια κίνηση που θα πρέπει να ξεπεράσει νομικά και πολιτικά εμπόδια για να γίνει πραγματικότητα.

Ο Γιουν έχει προειδοποιήσει ότι ο εξοπλισμός των ουκρανικών δυνάμεων είναι μια επιλογή, λέγοντας στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα «δεν θα καθίσει άπραγη» ενώ ο Βορράς «απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια».

«Ενώ έχουμε διατηρήσει την αρχή μας να μην προμηθεύουμε «άμεσα» θανατηφόρα όπλα, μπορούμε επίσης να αναθεωρήσουμε τη στάση μας πιο ευέλικτα, ανάλογα με το επίπεδο των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας», δήλωσε (βίντεο στο άνω Tweet με αγγλικούς υπότιτλους).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!