
Η στιγμή της παράδοσης των τριών πρώτων ομήρων από τη Χαμάς αποτελεί από μόνο του μια συγκλονιστική στιγμή για την Μέση Ανατολή, καθώς ένας πόλεμος 15 μηνών που έδειχνε δυνητικά να εξελίσσεται σε παγκόσμια σύγκρουση, να απομακρύνεται.
Ειδικότερα, απελευθερώθηκαν η Ρόμι Γκονέν, 24 ετών, τη Βρετανοϊσραηλινή Έμιλι Νταμάρι, 28 ετών και τη Ντορόν Στάνμπαρ Χάιρ, 31 ετών.
Και οι τρεις όμηροι είχαν πιαστεί αιχμάλωτες από τη Χαμάς στην επίθεση εναντίον κιμπούτς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η Ρόμι Γκονέν από το μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου 2023, ενώ η Έμιλι Νταμάρι και η Ντορόν Στάνμπαρ Χάιρ απήχθησαν από τα σπίτια τους στο κιμπούτζ Κφαρ Αζά.
BREAKINg:
Video released of the moment the Hamas terrorists handed over the 3 hostages to the Red Cross pic.twitter.com/CwFMB0An3N
— Visegrád 24 (@visegrad24) January 19, 2025
Η πρώτη φάση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι σε εξέλιξη.
Πανηγυρισμοί έχουν ξεσπάσει στη Γάζα, ενώ πολιτική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη το Ισραήλ καθώς ο ακροδεξιός Μπεν Γκβιρ και δύο ακόμα υπουργοί του κόμματός του αποχώρησαν από την κυβέρνηση διαφωνώντας με την εκεχειρία.
‼️ BREAKING: The Israeli hostages are being handed over to the Red Cross pic.twitter.com/PnJWsu1EFV
— NEXTA (@nexta_tv) January 19, 2025
Τα πλάνα δείχνουν τρεις γυναίκες ομήρους να βγαίνουν από ένα όχημα περικυκλωμένο από ένοπλους άνδρες της Χαμάς.
Οι όμηροι μπαίνουν σε οχήματα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ενώ οι ένοπλοι φώναζαν το όνομα της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.
#Hamas hands 3 #hostages to Red Cross in #Gaza
القسام تفرج عن #اسيرات اسرائيليات #رهائن pic.twitter.com/EvMBZs9nwK— Rita khoury (@ritakhoury10) January 19, 2025
«Οι τρεις γυναίκες όμηροι παραδόθηκαν επίσημα στον Ερυθρό Σταυρό στην πλατεία Αλ-Σαράγια στη συνοικία Αλ-Ριμάλ στη δυτική πόλη της Γάζας», δηλώνει στο AFP αξιωματούχος της Χαμάς.
Ως αντάλλαγμα των τριών Ισραηλινών το Τελ Αβίβ απελευθερώνει 90 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τις φυλακές.
#Hamas hands 3 #hostages to Red Cross in #Gaza
القسام تفرج عن #اسيرات اسرائيليات #رهائن pic.twitter.com/EvMBZs9nwK— Rita khoury (@ritakhoury10) January 19, 2025
BBC NEWS BREAKING
Showing vivid video of the 3 hostages surrounded by thousands of Hamas terrorists.
The 3 girls are now in Reim , S.Israel, meeting the 3 mothers. pic.twitter.com/Wov7jdswqD
— 💙Hostage Release Live 🇮🇱🇺🇲🇬🇧🇮🇳Jerusalem🔥 (@JerusalemDiary) January 19, 2025
#IDF: footage of the families of the hostages watching them as they join IDF soldiers#Israel #Palestine #Hamas #ceasefire #deal pic.twitter.com/ISAKHFU9dP
— 🔴 Wars and news 🛰️ (@EUFreeCitizen) January 19, 2025
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ενημέρωσε ότι έχει παραλάβει τις τρεις γυναίκες ομήρους στη Γάζα.
Ο στρατός ενημερώθηκε επίσης, από τον Ερυθρό Σταυρό ότι οι τρεις γυναίκες είναι καλά στην υγεία τους.
Οι τρεις γυναίκες βρίσκονται καθοδόν προς τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ.
Λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα το Times of Israel μετέδωσε ότι οι τρεις όμηροι επέστρεψαν στο Ισραήλ.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαράγια της Γάζας ενόψει της απελευθέρωσης των τριών Ισραηλινών ομήρων σε ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Σε ρεπορτάζ από την πλατεία, ο Ibrahim Khalili του Al Jazeera περιέγραψε σκηνές χαράς ανάμεσα στο πλήθος.
«Είναι πέρα για πέρα ευτυχισμένοι», είπε. «Παντού γίνονται γιορτές μετά από 15 μήνες πολέμου που κατέστρεψε τα πάντα. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή».
Μπάιντεν: «Τα όπλα στη Γάζα σιώπησαν»
«Έπειτα από τόσο πόνο, καταστροφή, απώλειες ζωών σήμερα, τα όπλα στη Γάζα σιώπησαν. Καθώς μιλάω, εκατοντάδες φορτηγά εισέρχονται στη Γάζα και μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους που υπέφεραν πάρα πολύ από τον πόλεμο που άρχισε η Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου 2023, σχεδόν πριν από δεκαπέντε μήνες», δήλωσε πριν από λίγο ο Τζο Μπάιντεν.
«Η απελευθέρωση των ομήρων είναι αποτέλεσμα μίας πολιτικής αρχών και αποτελεσματικότητας, στην οποία προεδρεύουμε εδώ και μήνες και το πετύχαμε. Φθάσαμε εδώ, χωρίς έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που πολλοί προέβλεπαν. Τώρα, εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση να τους βοηθήσει και να εφαρμόσουν αυτή τη συμφωνία», προσέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.