Έντονες αντιδράσεις εκφράζει η Ουκρανία για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των νέων πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, το οποίο υλοποιείται από τις ΗΠΑ.

Παρά τις δεσμεύσεις για αύξηση του αριθμού των εκπαιδευόμενων Ουκρανών πιλότων, οι θέσεις στο πρόγραμμα παραμένουν περιορισμένες λόγω «άλλων διεθνών εκπαιδευτικών υποχρεώσεων» σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Κίεβο, υπάρχουν 30 πιλότοι έτοιμοι να ξεκινήσουν την εκπαίδευση στη βάση Morris Air National Guard στο Tucson της Αριζόνα, ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δηλώνει ότι το πρόγραμμα μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 12 μαθητές τη φορά.

Η ίδια περιορισμένη διαθεσιμότητα παρατηρείται και στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στη Δανία και τη Ρουμανία.

Η Ουκρανία επίσημα ζήτησε από τις ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν τους επιπλέον πιλότους στη βάση του Tucson, αλλά το αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς της Αριζόνα, Maj. Erin Hannigan, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στην έλλειψη θέσεων, όπως η χρηματοδότηση, οι αιτήσεις από άλλες χώρες και η εκπαίδευση των μαθητών στην αγγλική γλώσσα.

Αναμένεται ότι 20 Ουκρανοί πιλότοι θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στα F-16 μέχρι το τέλος του 2024, αριθμός που είναι μόνο το ήμισυ των 40 πιλότων που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας πλήρους μοίρας 20 αεροσκαφών F-16.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οκτώ νέοι πιλότοι θα ξεκινήσουν εκπαίδευση στη Ρουμανία και άλλοι οκτώ στη βάση του Tucson.