ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μην είστε βέβαιοι ότι ο Β.Πούτιν έθεσε θέμα δραχμής για την Ελλάδα... «στο άσχετο»!
prodeals

ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία συνεργάζονται με ιρανικό πανεπιστήμιο για την έρευνα πάνω στα drones!

Και μετά στέλνουν δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα για να τα αντιμετωπίσει;

ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία συνεργάζονται με ιρανικό πανεπιστήμιο για την έρευνα πάνω στα drones!

Aκαδημαϊκοί στις ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία πραγματοποιούν έρευνα πάνω στα drones σε συνεργασία με ιρανικό πανεπιστήμιο που πρόσκειται στο καθεστώς της Τεχεράνης.

Ωστόσο, η μελέτη ερευνητών από δυτικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με το ιρανικό Πανεπιστήμιου «Sharif» θεωρείται δυνητικά «πολύ επικίνδυνη» από ειδικούς.

Tα εκπαιδευτικά ιδρύματα συνεργάστηκαν στο θέμα της τεχνολογίας των drones με ένα ιρανικό πανεπιστήμιο που τελεί υπό διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και είναι γνωστό για τις στενές του σχέσεις με τον στρατό της Τεχεράνης, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Guardian».

Ειδικός σε θέματα ασφαλείας θεωρεί ότι η συλλογική έρευνα των πανεπιστημίων θα έχει άμεσες στρατιωτικές εφαρμογές, ενώ ένας άλλος την χαρακτήρισε δυνητικά «πολύ επικίνδυνη».

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής είναι υπεύθυνα για μια σειρά από αιματηρές επιθέσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και η ανάπτυξή τους είναι γνωστό ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Η εφημερίδα «Guardian», πάντως, δεν έχει στη διάθεσή της στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η σχετική έρευνα παραβιάζει τυχόν κυρώσεις ή νόμους της Δύσης.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2023 από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, μια παγκόσμια πλατφόρμα που φιλοξενεί κριτικές μελέτες, αφορά τη χρήση drones – γνωστών ως μη επανδρωμένα αεροσκαφών – σε ασύρματα δίκτυα και ως κόμβους επικοινωνιών.

«Υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις της τεχνολογίας που παρουσιάζεται σε αυτά τα έγγραφα για στρατιωτική χρήση», δήλωσε ο Conor Healy, διευθυντής κυβερνητικής έρευνας στο «IPVM», μια αμερικανική έκδοση που επικεντρώνεται σe τεχνολογικά θέματα ασφαλείας.

«Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη δυνατότητα δημιουργίας νέων καναλιών επικοινωνίας όταν ένας αντίπαλος αναπτύσσει παρεμβολές, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τον πόλεμο όπου χρησιμοποιούνται drones στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και ο Robert Czulda, καθηγητής διεθνών και πολιτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Łódź στην Πολωνία, επισημαίνοντας ότι η έρευνα είναι δυνητικά «πολύ επικίνδυνη».

«Δεν είναι καλή ιδέα για οποιοδήποτε πανεπιστήμιο να συμμετέχει σε αυτή τη μελέτη»... «Οποιοδήποτε σύστημα που σχετίζεται με επικοινωνίες ή επαναλαμβανόμενα σήματα θα μπορούσε εύκολα να έχει στρατιωτική εφαρμογή» επισημαίνει .

Η μελέτη συντάχθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων του Σαουθάμπτον, της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, του Χιούστον και του Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Sharif στην Τεχεράνη.

Μεταξύ των οργανισμών που χρηματοδότησαν την έρευνα και αναφέρονται στη δημοσιευμένη μελέτη είναι συμβούλια που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και της Αυστραλίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, το Πανεπιστήμιο «Sharif» υπόκειται σε οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και ένας ανώτερος υπάλληλος που εργάζεται στο ίδρυμα τιμωρείται από τις ΗΠΑ.

Η ταχύτητα με την οποία το Ιράν ανέπτυξε το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών οφείλεται εν μέρει στην ερευνητική υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο «Sharif», σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η εμβέλεια και η ακρίβεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατασκευάζει το Ιράν επιτεύχθηκαν με τον εξοπλισμό τους με «συσκευές πλοήγησης που αναπτύχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Sharif», αναφέρει η έκθεση.

Τα ιρανικά drones είναι πανταχού παρόντα σε πεδία μάχης τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλάζοντας τη φύση του πολέμου.

Είναι γνωστό ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ευθύνονται για πολλές επιθέσεις στην Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και κατά πολλών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν κατασκεύασε το drone που επιτέθηκε σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία τον περασμένο Ιανουάριο, σκοτώνοντας τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυματίζοντας περισσότερους από 40.

Το καθεστώς της Τεχεράνης είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί στρατηγικά την τεχνογνωσία από εθνικούς και ξένους ακαδημαϊκούς για να ενισχύσει τις προτεραιότητες ασφαλείας του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, ένα κυβερνητικό διάταγμα, που εκδόθηκε το 2021 και διέρρευσε στην ισραηλινή εφημερίδα «Jewish Chronicle» και τους Times του Λονδίνου, φέρεται να ζητάει «συνεργασίες με εθνικά και διεθνή πανεπιστήμια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.