Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στα νότια του Λιβάνου έχουν αφήσει πίσω τους εκτεταμένες καταστροφές σε περισσότερες από δώδεκα συνοριακές πόλεις και χωριά. 

Πολλές από αυτές τις περιοχές, κατοικημένες εδώ και πάνω από δύο αιώνες, έχουν πλέον μετατραπεί σε διάσπαρτους κρατήρες.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι πόλεις που επλήγησαν περιλαμβάνουν περιοχές από την Κφαρκελά στη νοτιοανατολική πλευρά του Λιβάνου μέχρι τη μικρή πόλη Λαμπουνέ στα δυτικά, περνώντας από βάση που χρησιμοποιείται από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

">

Ο δήμαρχος της Μεΐς αλ-Τζαμπάλ, Αμπντουλμονέμ Σουκεΐρ, περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας: «Υπήρχαν όμορφα παλιά σπίτια, εκατοντάδων ετών. Χιλιάδες οβίδες έχουν πλήξει την πόλη, ενώ εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί».

Αναλυτικές συγκρίσεις δορυφορικών εικόνων του Οκτωβρίου 2023 με αυτές του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2024 αποκαλύπτουν εκτεταμένες ζημιές σε πολλά χωριά, που βρίσκονται σε στρατηγικές τοποθεσίες και υπερίπτανται του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στην περιοχή τον τελευταίο μήνα και οι στρατιώτες του έχουν εισβάλει σε πολλές περιοχές κατά μήκος της ορεινής μεθορίου με τον Λίβανο, εμπλεκόμενοι σε σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τη μονάδα διαχείρισης κρίσεων του Λιβάνου, που παρακολουθεί τόσο τα θύματα όσο και τις επιθέσεις, τα 14 χωριά που εξετάστηκαν από το Reuters έχουν υποστεί συνολικά 3.809 επιθέσεις από το Ισραήλ το τελευταίο έτος.