(Aνανέωση – Αρχικό κείμενο 06.47): Ο ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε την χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα, από τρεις κατευθύνσεις, την Παρασκευή, μεταφέροντας άρματα μάχης, μπουλντόζες, δυνάμεις Πεζικού και μονάδες Μηχανικού στη Λωρίδα και η προσπάθεια προώθησής του μέσα στον «πυρήνα» της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη.

">

Ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις κινούνται αργά προς το μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο του θύλακα, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διείσδυση σε μία πόλη με πυκνή δόμηση και ανύπαρκτο σχέδιο κατασκευής.

Η Γάζα εκτός των άλλων έχει και άλλη μία ιδιοτροπία. Είναι μία πόλη με μεγάλο μήκος αλλά μικρό πλάτος.

Αυτό σημαίνει πως το να φτάσουν οι Ισραηλινοί στο κέντρο της πόλης δεν θα σημαίνει πως πέτυχαν κάποιο σημαντικό αντικειμενικό σκοπό.

Οι Ισραηλινοί επιδιώκουν να δημιουργήσουν τουλάχιστον τρεις πολεμικές ζώνες ώστε να διασπάσουν τις δυνάμεις της Χαμάς και να τις περικυκλώσουν και εν συνεχεία να τις καταστρέψουν με ανώτερη δύναμη πυρός.

Είναι η μέθοδος «έρευνα και καταστροφή» (seek and destroy) που εφάρμοσε στο Βιετνάμ ο Αμερικανός στρατηγός Γουίλιαμ Γουεστμόρλαντ.

Μία τακτική που δεν απέδωσε στις ζούγκλες της χώρας καθώς ήταν εύκολο για τους Βιετκόνγκ να διαφύγουν, αλλά μπορεί να αποδώσει στην περίκλειστη περιοχή της πόλης της Γάζας, όπου ο διαθέσιμος χώρος για ελιγμούς είναι πολύ περιορισμένος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διέσχισαν τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος σε τρία κύρια σημεία.

Το πρώτο βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της πόλης. Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) το πρωί του Σαββάτου δείχνει μπουλντόζες να σπρώχνουν μέσα στην άμμο πολύ κοντά στην ακτή.

Διακρίνεται ξεκάθαρα ένα ρήγμα στον περιμετρικό φράκτη, μέσω του οποίου ισραηλινά οχήματα φαινόταν να έχουν εισέλθει στη Γάζα.

Αλλά υπάρχουν επίσης στοιχεία για ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη θάλασσα νοτιότερα από αυτήν την τοποθεσία.

Την Κυριακή κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κυματίζουν μια σημαία από την οροφή ενός ξενοδοχείου θερέτρου στην Ατάτρα, που βρίσκεται περίπου δύο μίλια νότια του περιμετρικού φράχτη.

Την Τρίτη, φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός Στρατός αποκάλυψαν προώθηση από δεύτερο σημείο καθώς έδειχναν στρατιώτες να διεισδύουν βαθιά στη Λωρίδα, βόρεια του καταυλισμού προσφύγων Αλ Σάτι ακολουθώντας μία διαδρομή που θα τους έβγαζε μόλις τρία μίλια από το κέντρο της πόλης της Γάζας.

Ένα τρίτο σημείο από το οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να έχουν εισέλθει στη Γάζα είναι από τη βορειοανατολική γωνία της Λωρίδας κοντά στην πόλη Μπέιτ Χανούν, σύμφωνα με πλάνα και δορυφορικές εικόνες.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποίησαν νυχτερινή επιδρομή σε περιοχή κοντά στη νότια πόλη της Χεβρώνας της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η ανάρτηση ανέφερε ότι τα οχήματα εθεάθησαν να εισέρχονται στην πόλη Bani Naim στη Χεβρώνα.

Οι νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν γίνει τακτικό φαινόμενο, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις αντιποίνων ως απάντηση στη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το βράδυ της Τρίτης, ένα 16χρονο αγόρι σκοτώθηκε κοντά στη Χεβρώνα, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν αληθινά πυρά για να διαλύσουν μια πορεία μιας ομάδας Παλαιστινίων, που διαμαρτύρονταν για το τελευταίο φονικό ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια της Γάζας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!