Η Ουκρανία απαγόρευσε από την 1η Ιουνίου στους άρρενες πολίτες της που είναι σε ηλικία στράτευσης και διαμένουν στο εξωτερικό να βγουν ελεύθερα από τη χώρα αν ξανά βρεθούν στην επικράτειά της.
«Οι Ουκρανοί πολίτες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για τρεις και πλέον μήνες δεν θα μπορούν πλέον να ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που έχουν αποκλεισθεί από το μητρώο των στρατεύσιμων και είναι υποχρεωμένοι να καταταγούν στον στρατό εντός 30 ημερών», δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριι Ντεμτσένκο, εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών.
Η αλλαγή του νόμου έχει στόχο να υποχρεώσει τους Ουκρανούς κατόχους άδειας παραμονής στο εξωτερικό να μην μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, την 1η Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά την επίμαχη μείωση του ορίου ηλικίας της επιστράτευσης στα 25 έτη.
«Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται στους άρρενες Ουκρανούς πολίτες ηλικίας 18 έως 60 ετών», δήλωσε ο Ντεμτσένκο στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο νέος νόμος αναμένεται να επιτρέψει στον στρατό να συμπληρώσει τα κενά στις μονάδες του, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε στα μέσα Μαΐου, ότι η χώρα του έχει έλλειψη στρατιωτών, γεγονός που επηρεάζει το ηθικό των στρατευμάτων, τα οποία έχουν εξαντληθεί ύστερα από δύο χρόνια πολέμου.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο από την πλευρά της συνέστησε την Τρίτη στους άρρενες πολίτες της που έχουν διπλή υπηκοότητα και είναι από 18 έως 60 ετών να αποφύγουν να μεταβούν στο ουκρανικό έδαφος, καθώς κινδυνεύουν να μην μπορούν να φύγουν από εκεί, υπενθυμίζοντας ότι ο νόμος της χώρας «δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα».
«Υπάρχει εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος να μην σας δοθεί άδεια να φύγετε από τη χώρα», προειδοποίησε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.
Αντιμέτωπη με την έλλειψη όπλων και στρατιωτών την ώρα που η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της στο μέτωπο, η Ουκρανία προσπαθεί να συμπληρώσει τα κενά στις τάξεις του στρατού της έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου απέναντι σε έναν καλύτερα εξοπλισμένο εχθρό.
Οι εθελοντές που θα ενδιαφέρονταν να ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό είναι ελάχιστοι, οι πιο παρακινημένοι εντάχθηκαν στις στρατιωτικές μονάδες κυρίως στην αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.