Το Πακιστάν έπληξε σήμερα κρησφύγετα και βάσεις τρομοκρατών στην επαρχία Σιεστάν-ο-Μπαλοχιστάν του Ιράν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία κατακόρυφη κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών που μέχρι πριν δύο ημέρες είχαν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις.
Αυτή τη στιγμή το Ιράν συγκεντρώνει βαλλιστικούς πυραύλους για να δώσει νέα στρατιωτική απάντηση στο Πακιστάν χτυπώντας εκ νέου στόχους στο πακιστανικό Μπαλουχιστάν.
Από την σημερινή πακιστανική επίθεση σκοτώθηκαν επτά άτομα, όλοι θεωρούμενοι ως Μπαλούχοι και ανήκοντες σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως τους θεώρησε το Ισλαμαμπάντ.
Το οξύμωρο στην κρίση αυτή μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι οφείλεται διάθεση της φυλής των Μπαλούχων για ανεξαρτησία. Πλειοψηφικά ζουν στο Πακιστάν, ένα μέρος τους στο Ιράν και ακόμα λιγότεροι στο Αφγανιστάν.
Pakistan retaliates. Targets multiple terrorists sites in Iran Sistan Province. Why is Iranian media totally silent on this. What happened to them?#ISPR #MissileAttack #Iranhttps://t.co/pKNgvUb3Zg
— Ahmad Sultan (@ahmadsultan67) January 18, 2024
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, το Πακιστάν ανέλαβε μια σειρά από εξαιρετικά συντονισμένες και ειδικά στοχευμένες επιθέσεις ακριβείας και σκότωσε έναν αριθμό τρομοκρατών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που ονομάστηκε με την κωδική ονομασία «Marg Bar Sarmachar».
«Τα τελευταία χρόνια, στις δεσμεύσεις μας με το Ιράν, το Πακιστάν μοιράζεται με συνέπεια τις σοβαρές ανησυχίες του για τα ασφαλή καταφύγια που απολαμβάνουν οι τρομοκράτες πακιστανικής καταγωγής που αυτοαποκαλούνται Sarmachar στους ακυβέρνητους χώρους μέσα στο Ιράν.
Το Πακιστάν μοιράστηκε επίσης πολλούς φακέλους με συγκεκριμένα στοιχεία για την παρουσία και τις δραστηριότητες αυτών των τρομοκρατών», ανέφερε η δήλωση.
Μια ημέρα νωρίτερα, το Πακιστάν είχε υποβαθμίσει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ιράν, ανακαλώντας τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και απέλασε τον Ιρανό απεσταλμένο στο Ισλαμαμπάντ, μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις όπως επίσης και επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Παντζγκούρ του Μπαλουχιστάν.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Mumtaz Zahra Baloch, είχε δηλώσει ότι το Πακιστάν επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει στην επίθεση, την οποία περιέγραψε ως «παράνομη πράξη» και χωρίς καμία δικαιολογία.
Και στις δύο δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν μετά την επίθεση, η Baloch προειδοποίησε το Ιράν για τις συνέπειες της δράσης του.
«Το Πακιστάν αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του από το Ιράν και ότι ο Ιρανός πρεσβευτής στο Πακιστάν που επισκέπτεται αυτήν τη στιγμή το Ιράν ενδέχεται να μην επιστρέψει προς το παρόν», είπε.
Εκτός από τη διπλωματική απάντηση, ανώτερος αξιωματούχος, δεν απέκλεισε στρατιωτική απάντηση, λέγοντας ότι «η απάντησή μας εξελίσσεται ακόμη».
Ομοίως, ακυρώθηκαν διμερείς επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Ο Ιρανός επιτετραμμένος στο Ισλαμαμπάντ κλήθηκε επίσης στο πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών για να διαβιβάσει την καταδίκη του περιστατικού από το Πακιστάν στη Τεχεράνη.
Τα ιρανικά χτυπήματα έγιναν αντιληπτά από το Πακιστάν όχι μόνο ως παραβίαση της κυριαρχίας, αλλά και ως πιθανός καταλύτης για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στο τρέχον τεταμένο περιφερειακό κλίμα.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν (IRGC) ήταν υπεύθυνη για την παραβίαση και ότι παρά την ύπαρξη πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η επιχείρηση διεξήχθη σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, καθώς το Ιράν σαφώς παραβίασε τον εναέριο χώρο του Πακιστάν.
Το Μπαλουχιστάν, γνωστό επίσης ως Βελουχιστάν (σπανιότερα: Μπαλοχιστάν, Βαλουχιστάν) ( بلوچستان, Γη των Μπαλούχων) είναι μια άνυδρη, ερημική και ορεινή περιοχή στο ιρανικό υψίπεδο στη νοτιοδυτική Ασία, βορειοδυτικά του Ινδικού Ωκεανού, κοντά στον Περσικό Κόλπο. Κυρίως περιλαμβάνει το νοτιοδυτικό Πακιστάν, το νοτιοανατολικό Ιράν και ένα μικρότερο τμήμα του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν, στις επαρχίες Νιμρούζ, Χελμάντ και Κανταχάρ.
Το Μπαλουχιστάν πήρε το όνομά του από τις γηγενείς φυλές Μπαλούχων που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής.
Μιλούν τα Βαλουχικά ως μητρική τους γλώσσα, καθώς και Μπραχούι και Περσικά ως δεύτερες γλώσσες. Κοινότητες των Παστούν, Μπραχούι και άλλων φυλών βρίσκονται επίσης στο Μπαλουχιστάν, αλλά αυτές οι κοινωνικές ομάδες μιλούν τη δική τους μητρική γλώσσα. Στα αρχαία και στα βυζαντινά χρόνια ήταν γνωστό ως Γεδρωσία.
#BreakinNews:- 🇵🇰 🇮🇷
🚨:- Several OSINT Sources reporting that in the southeast of #Iran, locals have observed the deployment of #IRGC's ballistic missiles, possibly indicating preparation for a retaliatory strike against #Pakistan.🔺The Pakistani airstrikes targeted the… pic.twitter.com/NDGeEcSbKD
— Eagle Eye (@zarrar_11PK) January 18, 2024
#Breaking:- Retrieved voice recordings from BLA/BLF terrorists indicate multiple casualties among terrorist's in today's #Pakistan's strikes in #Iran.
🔺The recordings reveal Saramchars expressing concern about a lack of communication with their #Indian handler, Shankar.… pic.twitter.com/5OCNixrLC3
— Eagle Eye (@zarrar_11PK) January 18, 2024
Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης και του πληθυσμού του Βαλουχιστάν βρίσκεται στο Πακιστάν, ενώ το πακιστανικό Βαλουχιστάν αποτελεί και ομόσπονδο κρατίδιο του Πακιστάν.
Υπολογίζεται ότι 6.9 εκατομμύρια του πληθυσμού του Πακιστάν είναι Βαλούχοι.
Στο Ιράν υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια εθνικοί Βαλούχοι και η πλειονότητα του πληθυσμού της ανατολικής επαρχίας Σιστάν και Βαλουχιστάν είναι Βαλούχοι.
Το αφγανικό τμήμα του Μπαλουχιστάν περιλαμβάνει την επαρχία Τσαχάρ Μπουρτζάκ στην επαρχία Νιμρούζ και την έρημο Ρεγκιστάν στις νότιες επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ. Οι κυβερνήτες της επαρχίας Νιμρούζ στο Αφγανιστάν είναι Βαλούχοι.
Η περιοχή του Βαλουχιστάν έχει επίσης βιώσει μια σειρά από εξεγέρσεις με αυτονομιστές που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο Βαλουχιστάν.
Στο Πακιστάν, οι Βαλούχοι εξεγέρθηκαν τα έτη 1948, 1958–59, 1962–63 και 1973–1977 – με μια νέα συνεχιζόμενη εξέγερση χαμηλής έντασης να τρέχει από το 2003.
Ιστορικά, οι κινητήριες δυνάμεις της σύγκρουσης, σύμφωνα με τις πηγές, είναι οι «φυλετικές διαιρέσεις», οι εθνικές διαμάχες Βαλούχων-Παστούν, η «περιθωριοποίηση από τα συμφέροντα των Παντζάμπι» και η «οικονομική καταπίεση».
Το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακήρυξαν τον Απελευθερωτικό Στρατό των Βαλούχων, μια αυτονομιστική ομάδα που πολεμά το Πακιστάν, σαν τρομοκρατική ομάδα.
Στο Ιράν, οι αυτονομιστικές παρατάξεις δεν έχουν την δημοτικότητα και την έκταση που έχει πάρει η σύγκρουση στο Πακιστάν, αλλά από το 2012 οι συγκρούσεις της κεντρικής κυβέρνησης με τους Βαλούχους έχουν αποκτήσει ένα μεγαλύτερο σεχταριστικό χαρακτήρα με την πλειονότητα των Σουνιτών Βαλούχων να εκφράζουν πιο ανοιχτά την αντισιιτική τους ιδεολογία.
Οι αυτονομιστές μαχητές που πολεμούν στο Ιράν απαιτούν περισσότερα δικαιώματα για τους Βαλούχους που ζουν στην επαρχία Σιστάν και Βαλουχιστάν του Ιράν.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.