ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις των IDF στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας: Ανατινάζουν σπίτια και πολιορκούν σχολεία

«Ο στρατός καίει τα σχολεία δίπλα στο νοσοκομείο και κανείς δεν μπορεί να μπει ή να φύγει από το νοσοκομείο»

Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις των IDF στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας: Ανατινάζουν σπίτια και πολιορκούν σχολεία

Οι IDF ανατίναξαν σπίτια και πολιόρκησαν σχολεία και καταφύγια σήμερα, καθώς κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με όσα είπαν κάτοικοι και υγειονομικοί.

Περικύκλωσαν, επίσης, άνδρες και έδωσαν εντολή σε γυναίκες να φύγουν από τον καταυλισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Υγειονομικοί στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο είπαν στο Reuters ότι ισραηλινά στρατεύματα έκαναν έφοδο σε σχολείο και συνέλαβαν τους άνδρες πριν πυρπολήσουν την εγκατάσταση αυτή. Η φωτιά έφθασε στις γεννήτριες του νοσοκομείου κα προκάλεσε διακοπή ρεύματος, πρόσθεσαν.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απέρριψαν τις εντολές του ισραηλινού στρατού, που ξεκίνησε νέα διείσδυση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, να εγκαταλείψουν τα τρία νοσοκομεία στην περιοχή ή να αφήσουν τους ασθενείς χωρίς φροντίδα.

Τα στρατεύματα παρέμειναν έξω από το νοσοκομείο αλλά δεν μπήκαν μέσα, δήλωσαν. Υγειονομικοί σε δεύτερο νοσοκομείο, το Καμάλ Αντουάν, ανέφεραν σφοδρά ισραηλινά πυρά κοντά στο νοσοκομείο κατά τα διάρκεια της νύχτας.

«Ο στρατός καίει τα σχολεία δίπλα στο νοσοκομείο και κανείς δεν μπορεί να μπει ή να φύγει από το νοσοκομείο», δήλωσε νοσηλευτής στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια και οκτώ σε άλλα σημεία της Γάζας σε ισραηλινά επιθέσεις.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε σε ανακοίνωση ότι την προηγούμενη ημέρα, τα στρατεύματα διέλυσαν στρατιωτικές υποδομές και σήραγγες και σκότωσαν μαχητές στην περιοχή της Τζαμπάλια. Δεν σχολίασε την άμεση κατάσταση αναφορικά με τα νοσοκομεία και τους καταυλισμούς.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις εκστρατείες του στη Γάζα και στον Λίβανο μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που αύξησε τις ελπίδες για μια ευκαιρία για συνομιλίες κατάπαυσης πυρός προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση που μαίνεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς που προηγουμένως ήλεγχαν τη Γάζα, αλλά για να το κάνει αυτό έχει ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Πάνω από 1,9 εκατ. άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης.

Εξαντλούνται οι προμήθειες στη Γάζα

Η Χαντέλ Ομπεΐντ, προϊσταμένη νοσηλευτών στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 32 ασθενείς, δήλωσε ότι οι ιατρικές προμήθειες εκεί εξαντλούνται.

«Οι αποστειρωμένες γάζες θα τελειώσουν και δεν υπάρχουν φάρμακα για να τους δώσουμε», δήλωσε η ίδια στο Reuters μέσω εφαρμογής μηνυμάτων.

Η Χ.Ομπεΐντ δήλωσε ότι η υδροδότηση έχει διακοπεί και δεν υπάρχουν τρόφιμα για τέταρτη συνεχή ημέρα. Έκανε έκκληση σε διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν δράση για να σώσουν τους τραυματίες.

Τα Ηνωμένα Έθνη είπαν ότι δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στα τρία νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα. Ζητούν πρόσβαση για να καταστεί δυνατή η μεταφορά βοήθειας σε περιοχές στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Το Γραφείο του ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε ότι «ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ ότι ο τρόπος με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός διεξάγει εχθροπραξίες στη Βόρεια Γάζα, μαζί με τη παράνομη ανάμειξη στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις εντολές που οδηγούν σε αναγκαστικό εκτοπισμό, ίσως προκαλούν την καταστροφή του παλαιστινιακού πληθυσμού στο βορειότερο κυβερνείο της Γάζας μέσω θανάτου και εκτοπισμού».

Το Ισραήλ λέει ότι μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα με χερσαία διανομή ή ρίψεις από αέρος. Λέει επίσης ότι έχει διευκολύνει την απομάκρυνση ασθενών από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.

Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι δεν έχει φθάσει βοήθεια σε περιοχές της βόρειας Γάζας όπου οι επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη.

Σε πολιορκία η Τζαμπάλια για 18η μέρα

Κάτοικοι και υγειονομικοί είπαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έσφιξαν τον κλοιό γύρω από την Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς του θύλακα, που τον έχουν περικυκλώσει στέλνοντας άρματα μάχης στις κοντινές πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχία, και εκδίδει εντολές απομάκρυνσης προς τους κατοίκους.

«Κινδυνεύουμε με θάνατο από βόμβες, από δίψα και πείνα», δήλωσε ο Ραΐντ, κάτοικος στον καταυλισμό της Τζαμπάλια. «Η Τζαμπάλια εξαφανίζεται και δεν υπάρχει μάρτυρας για το έγκλημα, ο κόσμος κλείνει τα μάτια».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εντολές εκκένωσης είχαν στόχο να χωρίσουν τους μαχητές της Χαμάς από τους αμάχους και έχουν αρνηθεί ότι υπάρχει συστηματικό σχέδιο εκδίωξης των αμάχων από την Τζαμπάλια ή άλλες βορειότερες περιοχές. Δήλωσαν ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν στη βόρεια Γάζα έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς και έχουν διαλύσει υποδομές.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία και εθνοκάθαρση» σε βάρος του λαού της βόρειας Γάζας για να τους αναγκάσει να φύγουν.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι οι μαχητές επιτέθηκαν σε δυνάμεις εκεί με αντιαρματικούς πυραύλους και βλήματα όλμων και πυροδότησαν βόμβες που είχαν ήδη τοποθετηθεί με στόχους στρατιώτες που βρίσκονταν μέσα σε τεθωρακισμένα ή σε σπίτια.

Σε άλλα σημεία του θύλακα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και τέσσερις σε δύο διαφορετικά πλήγματα στη Πόλη της Γάζας, σύμφωνα με υγειονομικούς.

Ο Χ.Σινουάρ ήταν ένας από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά ισραηλινών κοινοτήτων που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, ενώ ακόμα 253 συνελήφθησαν όμηροι και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε στη συνέχεια το Ισραήλ έχει καταστρέψει τη Γάζα, σκοτώνοντας πάνω από 42.500 Παλαιστίνιους, ενώ ακόμα 10.000 μη καταμετρημένοι νεκροί εκτιμάται ότι έχουν θαφτεί στα χαλάσματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.