ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ'τον Τάιλερ και μπρος»!

Μ.Νετανιάχου: Το σχέδιο για αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας

Σκοπός να λιμοκτονήσουν οι μαχητές της Χαμάς

Μ.Νετανιάχου: Το σχέδιο για αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως έγινε γνωστό σήμερα, εξετάζει ένα σχέδιο έτσι ώστε να αποκλείσει την ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Γάζας προκειμένου να κάνει τους μαχητές της Χαμάς να λιμοκτονήσουν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το AP, πρόκειται για ένα σχέδιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου που αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να αφήσει χωρίς φαγητό ή νερό εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το Ισραήλ έχει εκδώσει πολλές εντολές εκκένωσης για το βόρειο τμήμα κατά τη διάρκεια του πολέμου, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν την Κυριακή (13/10). Το σχέδιο που προτάθηκε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το ισραηλινό κοινοβούλιο από μια ομάδα απόστρατων στρατηγών θα κλιμάκωνε την πίεση, δίνοντας στους Παλαιστίνιους μια εβδομάδα για να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, προτού το κηρύξουν ως κλειστή στρατιωτική ζώνη.

Όσοι παραμείνουν στη βόρεια Γάζα, θα θεωρούνται μαχητές, που σημαίνει ότι οι στρατιωτικοί κανονισμοί θα επέτρεπαν στα στρατεύματα να τους σκοτώσουν, και θα τους αρνούνταν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα. Μάλιστα, ο δημιουργός του εν λόγω σχεδίου, αντίγραφο του οποίου δόθηκε στο AP, ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ο μόνος τρόπος για να «σπάσει» η Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Γάζας και να την πιέσει να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους. Το σχέδιο καλεί το Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα για αόριστο χρονικό διάστημα, ώστε να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα διοίκηση χωρίς τη Χαμάς, χωρίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο.

Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από την κυβέρνηση για την πλήρη εφαρμογή του λεγόμενου «Σχεδίου των στρατηγών» και δεν είναι σαφές πόσο έντονα εξετάζεται. Ένας αξιωματούχος με γνώση του θέματος δήλωσε ότι τμήματα του σχεδίου εφαρμόζονται ήδη, χωρίς να διευκρινίσει ποια τμήματα. Ένας δεύτερος αξιωματούχος, ο οποίος είναι Ισραηλινός, είπε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «διάβασε και μελέτησε» το σχέδιο, «όπως πολλά σχέδια που έφτασαν σε αυτόν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου», αλλά δεν είπε αν κάποιο από αυτά έχει υιοθετηθεί. Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή το σχέδιο δεν πρέπει να συζητηθεί δημοσίως.

Υπενθυμίζεται ότι, τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον μαχητών της Χαμάς στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια βόρεια της πόλης. Κανένα φορτηγό με τρόφιμα, νερό ή φάρμακα δεν έχει εισέλθει στο βόρειο τμήμα από τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον ιστότοπο της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας που επιβλέπει τα περάσματα ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι εναντίον οποιουδήποτε σχεδίου που θα φέρει άμεση ισραηλινή κατοχή στη Γάζα.

Φόβοι για λιμοκτονία των αμάχων στη Γάζα
Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι το εν λόγω σχέδιο πιθανότατα θα οδηγήσει σε λιμοκτονία τους αμάχους και ότι έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαγορεύει τη χρήση τροφίμων ως όπλο και τις βίαιες μεταφορές. Ακόμα, οι κατηγορίες ότι το Ισραήλ περιορίζει σκόπιμα τα τρόφιμα στη Γάζα είναι κεντρικές στην υπόθεση γενοκτονίας που έχει ασκηθεί εναντίον του στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορίες που το Ισραήλ αρνείται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέχρι στιγμής, πολύ λίγοι Παλαιστίνιοι έχουν λάβει υπόψη τους την τελευταία εντολή εκκένωσης. Ορισμένοι είναι ηλικιωμένοι, άρρωστοι ή φοβούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά πολλοί φοβούνται ότι δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος για να πάνε και ότι δεν θα τους επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν. Το Ισραήλ έχει εμποδίσει όσους έφυγαν νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, να επιστρέψουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.