Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, υπάρχει ελπίδα για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.
Αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Χαμάς φαίνεται να προσεγγίζει μια συμφωνία.
Παρ’ όλα αυτά, το Ισραήλ διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις και θέτει αυστηρούς όρους. Για το Ισραήλ, η απελευθέρωση όλων των ομήρων είναι απαράβατη.
Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες για την προγραμματισμένη επίθεση στη Ράφα από τον στρατό, η οποία παραμένει ένα ερωτηματικό για το Τελ Αβίβ.
Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι φαίνεται, μετά και τις πιέσεις των ΗΠΑ, να είναι πιο θετικοί για πρώτη φορά από την αρχή των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Guardian.
Μάλιστα, ξένα δίκτυα αναφέρουν ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς που βρίσκεται στην Αίγυπτο για τις διαπραγματεύσεις είναι ένα βήμα πριν συμφωνήσουν.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας σε αμερικανικά μέσα με το καθεστώς της ανωνυμίας θέλησε να υποβαθμίσει το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί για την επίθεση στη Ράφα καθώς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Ταυτόχρονα, αιγυπτιακές πηγές μιλώντας στη Wall Street Journal ανέφεραν ότι το Ισραήλ θέλει να επεκτείνει τις συνομιλίες για εκεχειρία άλλη μια εβδομάδα ώστε εντός των ημερών αυτών να εξαπολύσει την επίθεση στη Ράφα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την άλλη, προτρέπει τη Χαμάς να αποδεχθεί την «εξαιρετικά γενναιόδωρη» – όπως την χαρακτηρίζει – συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.
Σε δήλωση του μάλιστα είχε πει ότι «το μόνο πράγμα που υπάρχει μεταξύ του λαού της Γάζας και της κατάπαυσης του πυρός είναι η Χαμάς».
Παράλληλα, όμως ο Μπλίνκεν επανέλαβε τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον για μια επίθεση στη Ράφα, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν παρουσίασε αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των 1,2 εκατομμυρίων ή περισσότερων αμάχων που έχουν εκτοπιστεί από αλλού στη Γάζα που έχουν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς προσφύγων και καταφύγια του ΟΗΕ εκεί.
Την ώρα που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι μια χερσαία επίθεση στη Ράφα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των δηλωμένων πολεμικών στόχων του Ισραήλ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, προειδοποίησε ότι μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα «θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος και να αποδυναμώσει περαιτέρω ένα ήδη κατεστραμμένο σύστημα υγείας».