
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.
Αυτό συνέβη ώρες μετά την αναχαίτιση τριών ρουκετών οι οποίες εκτοξεύτηκαν από το λιβανικό έδαφος, με τον πρωθυπουργό της χώρας να προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει νέος πόλεμος «με καταστροφικές συνέπειες», έπειτα από τέσσερις μήνες κατάπαυσης του πυρός.
Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ, παράταξη που πρόσκεινται στο Ιράν, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών, για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από καμιά οργάνωση μέχρι τώρα, και κατηγόρησε τον «ισραηλινό εχθρό» πως αναζητεί «προσχήματα για να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου».
Οι εκτοξεύσεις ήταν οι πρώτες εναντίον του βόρειου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας αφότου τέθηκε σε ισχύ, την 27η Νοεμβρίου, η κατάπαυση του πυρός που έβαλε τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ.
Χθες το πρωί, ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας στη Μετούλα, ισραηλινή κοινότητα στα σύνορα. Η Αεροπορία ανακοίνωσε πως αναχαιτίστηκαν τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από εκεί εναντίον της Γαλιλαίας.
Σε αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έβαλαν στο στόχαστρο «δεκάδες εκτοξευτήρες ρουκετών και κέντρο διοίκησης από όπου επιχειρούσαν τρομοκράτες της Χεζμπολάχ» στον νότιο Λίβανο.
Σύμφωνα με το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, που επικαλέστηκε το υπουργείο Υγείας, πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν στην κοινότητα Τουλίν.
Το βράδυ οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως εξαπολύθηκε «δεύτερο κύμα πληγμάτων εναντίον δεκάδων στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ».
Το ANI μετέδωσε πως έγιναν αλλεπάλληλες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ιδίως στην Τύρο (νότια), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι.
Ο λιβανικός στρατός ανακοίνωσε μετά τις εκτοξεύσεις πως κατέστρεψε «τρεις εξέδρες εκτόξευσης αυτοσχέδιων ρουκετών σε περιοχή βόρεια του ποταμού Λιτάνι», περίπου τριάντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.
Η Γαλλία καταδίκασε τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ καλώντας την ισραηλινή πλευρά να δείξει «αυτοσυγκράτηση».
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι αναχαίτισε ένα πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, αφότου ήχησαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε διάφορες περιοχές της χώρας.
«Αφού ήχησαν οι σειρήνες πριν από λίγο σε διάφορες περιοχές στο Ισραήλ, ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη αναχαιτίστηκε (από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) πριν διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος», σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων στο Telegram.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.