Μπορεί η Ρωσία να υποστηρίζει ότι η φωτιά στο «Moskva» προήλθε από ατύχημα και πώς όλα τα μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το πλοίο, παρόλα αυτά υπάρχουν εκτιμήσεις για εκατοντάδες νεκρούς, αλλά και ύπαρξη πυρηνικών κεφαλών στο ρωσικό καταδρομικό.
Το ότι το πλοίο Moskva μπορεί να μετέφερε δυο πυρηνικές κεφαλές το αναφέρουν αναλυτές και ειδικοί και ζητούν επείγουσα έρευνα. Όλα αυτά λίγες ώρες αφού η Μόσχα παραδέχτηκε ότι το καταδρομικό της βυθίστηκε ανοιχτά της Σεβαστούπολης.
Ο Mykhailo Samus, διευθυντής ουκρανικού think tank με έδρα το Λβίβ, ο Andriy Klymenko, συντάκτης του Black Sea News και η ουκρανική εφημερίδα Defense Express ανέφεραν, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι το Moskva σχεδιάστηκε για να φέρει κεφαλές για τους υπερηχητικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους P-1000.
«Στο Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές – δύο μονάδες», είπε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (Τουρκία, Ρουμανία, Γεωργία και Βουλγαρία) να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Μόσχα. «Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά;», αναρωτήθηκε.
Εν τω μεταξύ, η Defense Express ανέφερε ότι μίλησε με εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών και αξιωματικών του ναυτικού, οι οποίοι ομόφωνα και ανεξάρτητα ο ένας απ’ τον άλλο έδωσαν την ακόλουθη απάντηση: «υπάρχει πραγματική πιθανότητα η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά». «Πυρηνικός εξοπλισμός βρίσκεται πάντα στο πλοίο ή φορτώνεται μόνο κατόπιν ειδικής εντολής;», διερωτάται η εφημερίδα.
Οι εικασίες για μια πυρηνική καταστροφή ενισχύθηκαν καθώς παραμένουν ερωτήματα και για το πλήρωμα του Moskva. Δεν υπάρχει ενημέρωση για το τί συνέβη με τα μέλη του πληρώματος και σε ποιο βαθμό, καθώς είναι βάσιμες οι ανησυχίες για βαριές ανθρώπινες απώλειες από τη στιγμή που σημειώθηκε έκρηξη στο πλοίο.
Μέχρι στιγμής, μόνο περίπου 50 μέλη πληρώματος έχουν καταμετρηθεί, καθώς τους παρέλαβε τουρκικό σκάφος, ενώ άλλα 14 φέρεται να έχουν βγει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, αφήνοντας περίπου 450 άτομα με την τύχη τους να είναι άγνωστη.