ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι ΗΠΑ πήραν 300 εκατ, ευρώ από τη Novartis χάρη στον Παύλο Σαράκη. Η Ελλάδα τι ακριβώς πήρε, είπαμε;

ΝΑΤΟ: Απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Κανείς δεν θέλει να δεσμευτεί για πολυετή οικονομική στήριξη του Κιέβου

ΝΑΤΟ: Απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια πολυετή οικονομική δέσμευση παροχής σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές από δυτικές αντιπροσωπείες, η συμμαχία δεν μπόρεσε να καθορίσει τις ατομικές συνεισφορές κάθε χώρας σε ένα πακέτο βοήθειας αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τις αρχικές προσδοκίες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τα μέλη συμφώνησαν μόνο σε ένα πιο μέτριο ποσό περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ για το 2025.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε ελπίσει να εξασφαλίσει μια ισχυρή οικονομική δέσμευση πριν από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον που έχει προγραμματιστεί για τις 9-11 Ιουλίου.

Το κύριο ζήτημα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ ήταν ο καθορισμός των ατομικών συνεισφορών από κάθε χώρα.

Παρόλο που υπήρξε συναίνεση ότι το ΑΕΠ θα έπρεπε να είναι παράγοντας σε αυτούς τους υπολογισμούς, δεν καθορίστηκε καμία οριστική φόρμουλα.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε αρχικά προτείνει ένα ετήσιο ταμείο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 94 δισεκατομμύρια ευρώ) για μακροπρόθεσμη βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά αυτή η φιλόδοξη πρωτοβουλία δεν συγκέντρωσε αρκετή υποστήριξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μειωμένο ποσό, που τώρα ανέρχεται στα σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ), ευθυγραμμίζεται με τις ετήσιες δαπάνες που έχουν υποστεί οι χώρες του ΝΑΤΟ για όπλα προς την Ουκρανία από την αρχή της σύγκρουσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.